Kliniker struntar i tillstånd för panoramaröntgen

6 sep 2012
Dela artikeln
En stor andel av de tandläkarmottagningar som genomförde undersökningar med panoramaröntgen 2011 och första halvåret 2012 saknade tillstånd för detta. Det visar en studie från Strålsäkerhetsmyndigheten.

Studien omfattar 1 704 mottagningar. Av dessa saknade 45 procent det tillstånd för panoramaröntgen som krävs enligt strålskyddslagen.

– Det är en anmärkningsvärd hög siffra. Vi har anat att tandvården inte fullt levt upp till myndighetens krav och har därför skärpt vår tillsyn. Studien visar att vi har haft rätt i våra aningar, säger Anders Wikander, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Den stråldos som den enskilde patienten får från röntgen inom tandvården är mycket liten, men eftersom en stor andel av befolkningen undersöks är det enligt myndigheten ändå viktigt att följa upp röntgenanvändningen.

– Nu ska alla berörda tandläkarmottagningar kontaktas och vi ska begära in deras redogörelser och tillståndsansökningar. Därefter beslutar vi om hur vi ska gå vidare, säger Anders Wikander.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch