Komplikationer efter frakturerade tänder

21 maj 2013
Dela artikeln
Ett flertal tänder hade frakturerat. Tandläkaren föreslog behandling med en långtidstemporär delprotes. Komplikationer tillstötte.

Patienten ville ha en remiss till en käkkirurg, men tandläkaren hävdade att det inte var nödvändigt. Patienten lyckades dock via sin läkare få en remiss dit för vård.

Patienten anmälde tandläkaren till Socialstyrelsen.

Den anmälde tandläkaren har i sina synpunkter på förslag till beslut vidhållit sina tidigare uppgifter; patienten har inte blivit felbehandlad av honom, vilket kan utläsas av journaler och röntgenplåtar.

Socialstyrelsen riktar kritik mot tandläkaren på flera punkter, bland annat för att han inte har förvarat röntgenbilderna på ett betryggande sätt och för att han vid sin behandling av patienten har ordinerat antibiotika, Doxyferm, som är ett tetracyklinpreparat, detta utan att ha undersökt henne, och som enda indikation angett värk, vilket inte kan anses vara tillfyllest.

Läs mer i Tandläkartidningen nr 7, som kommer ut den 23 maj.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch