Konkurrens pressar priset

5 nov 2013
Dela artikeln
Ökad konkurrens på tandvårdsmarknaden har effekt på prissättningen. Det visar en studie från Inspektionen för socialförsäkringen.

Studien är den första som analyserar effekten av konkurrens på tandvårdspriser.

Utgångspunkten har varit att konkurrensen har större effekt på priser för undersökning än för behandlingsåtgärder. Detta har bland annat antagits bero på att konsumenterna i genomsnitt är bättre informerade om undersökningsåtgärder eftersom dessa konsumeras med viss regelbundenhet, och att undersökningen är den åtgärd som patienten får vid första besöket hos tandläkaren.

Studiens slutsats är att ökad konkurrens ökar prisskillnaderna mellan undersöknings- och behandlingsåtgärder. Överför man detta i pengar skulle det innebära en genomsnittlig omfördelning per år från vårdgivare till patient på upp till 430 000 kronor för undersökningsåtgärder och 1,9 miljoner kronor för behandlingsåtgärder.

Läs hela rapporten på IFS:s hemsida

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Just nu uppdaterar vi systemet. Om problemen med inloggning kvarstår om ett dygn, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch