Konsulters inflytande ökar

öppenhet 8 sep 2014
Dela artikeln
Managementkonsulter får allt oftare göra utredningar som ligger till grund för politiska beslut inom välfärden. Detta trots att deras rapporter kan vara svåra att granska.

– Det har alltid funnits sådana som hävdar att de är experter, men det nya här är kanske att de får allt större inflytande i att formulera standarder, att vara de första man tillfrågar när man ska utforma strategier och policies, ta fram beslutsunderlag och göra utredningar, säger Staffan Furusten som forskar på managementkonsulter vid Handelshögskolan till Vetenskapsradion.

Konsultbolaget McKinsey & Company har de senaste åren haft uppdrag hos svenska myndigheter för över 400 miljoner kronor enligt en sammanställning som Vetenskapsradion har gjort.

Bolaget har fått kritik för att deras rapporter saknar uppgifter om hur de kommit fram till sina slutsatser och var informationen kommer ifrån.

Bland andra Folktandvården Skåne har använt sig av McKinsey & Company i samband med sin bolagisering.

Text: Linda Persson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch