Korta implantat sitter sämre än långa

Forskning 30 maj 2018
Dela artikeln
Korta implantat med längden 6 mm har en något sämre femårsöverlevnad än implantat med längden 10 mm. Det visar en schweizisk studie.

I studien ingick 86 personer med en medelålder runt 58 år som lottades till att få antingen långa eller korta implantat och sedan följdes under fem år.

Vid uppföljningen satt 91 procent av de korta implantaten kvar, medan 100 procent av de långa var kvar. Användningen av korta implantat ökar i världen eftersom de är enklare att sätta in och kräver mindre invasiva förbehandlingar.

Forskarna menar därför att korta implantat ändå kan vara ett rimligt alternativ, trots att de alltså inte sitter lika bra som de långa.

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören: redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch