Kortare kö på Stationen

Urval 28 nov 2017
Dela artikeln
Uppsala satsar på en ny ”snabbklinik” för att patienterna ska slippa vänta. Idén är att fokusera på patienter med mindre vårdbehov.

Snart kan det bli kortare kö till tandläkaren i Uppsala. Folktandvården har börjat bygga en ny klinik, Stationen, som fokuserar på snabba besök.

– Patienterna ska kunna komma hit för undersökning, tandstensbehandling eller för att laga hål. Vi tänker oss att vi börjar med våra frisktandvårdskunder, unga vuxna och andra som vi vet sedan tidigare inte har så stort vårdbehov, säger verksamhetschef Michael Robinsson.

Det ska gå att komma in akut till Stationen, och om det skulle visa sig att man har större vårdbehov får man följa med tandläkaren till en större närliggande klinik med resurser för att behandla detta. Personalen kommer att arbeta i schemalagda pass på båda klinikerna med omväxlande lättare undersökningar och mer komplicerade ingrepp.

– Det nya för oss är att ha en komplett klinik som bygger på att en tandläkare arbetar på två rum parallellt, och ett teamarbete som innebär att tandsköterskan tar ett större ansvar i undersökningen. Det är också nytt att vi gör ett urval av patienter för att inte blockera rummen med dem som behöver många återbesök.

Syftet med nysatsningen är att avlasta framför allt klinikerna i innerstan som har ett högt tryck av patienter och att möta behovet av tandvård i en region som växer snabbt. Kliniken ska öppna i mitten av april 2018.

Text: Anna Norberg

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch