Kraftfullare bett när IVO tar över tillsynen

30 maj 2013
Dela artikeln
Den första juni börjar den nya inspektionsmyndigheten IVO, sitt arbete. I och med det ska tillsynen av sjukvården, tandvården och omsorgsverksamheten bli effektivare.

Socialstyrelsens verksamhet har växt kraftigt under åren, så kraftigt att myndighetens tillsynsverksamhet har blivit lidande. Man har inte gjort tillräckligt många inspektioner och lex Mariaärenden och patientanmälningar har lagts på hög.

Men från den första juni tar IVO, Inspektionen för vård och omsorg, över tillsynen.

– Genom att vi är en fristående myndighet kan vi fokusera på våra arbetsuppgifter och bli effektivare än vad Socialstyrelsen har varit. Vi kommer också att arbeta mer med förebyggande arbete för att undvika att misstag inom vården upprepar sig, förklarade generaldirektör Gunilla Hult-Backlund i Tandläkartidningen nr 6 i år.

Den nya myndigheten kommer att ha samma regionala verksamhet som Socialstyrelsen tidigare haft, det vill säga i Stockholm, Göteborg, Malmö, Örebro, Umeå och Jönköping. Omkring 600 personer kommer att arbeta i IVO.

 

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln
  1. Kommentar från Staffan Lindholm 2 juni 2013:

    Då kommer det i runda slängar att
    kosta en halv miljard per år.
    // sl

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch