Kritik mot Försäkringskassan i misstänkt penningtvätt
Både patienter och genomförda behandlingar saknas. Trots det finns misstankar om att man har begärt ut ersättning från Försäkringskassan för tandvårdskostnader. Foto: Colourbox

Kritik mot Försäkringskassan i misstänkt penningtvätt

Brottsutredning 19 okt 2017
Dela artikeln
Åtta personer greps för ett år sedan misstänkta för penningtvättbrott inom tandvårdsbranschen. Härvan är fortfarande inte uppklarad och fortsätter att växa.

Det var den 19 september förra året som ett stort antal poliser i Polisregion Syd genomförde razzior mot olika adresser i Kronobergs och Skåne län efter ett långt utredningsarbete. Åtta personer greps misstänkta för grovt penningtvättbrott och grovt näringspenningtvättbrott i bolag inom tandvårdsbranschen. Sex av dem häktades av Växjö tingsrätt, men släpptes under hösten.

Nästan ett år senare arbetar polisiär undersökningsledare, finansanalytiker och åklagare vid Åklagarkammaren i Växjö intensivt med att säkra bevis och kartlägga penningtransaktioner för att ta reda på vem som har gjort vad. Ekobrottsmyndigheten är involverad i utredningen som även berör grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll. Under 2017 har härvan svällt och omfattar nu omkring 25 misstänkta personer, varav merparten är släkt eller har en nära relation med huvudmannen som är belagd med reseförbud.

Huvudmannen och närstående till honom misstänks för att ha begärt ut ersättning från Försäkringskassan för tandvårdskostnader i olika bolag trots att det i flertal fall varken har funnits patienter eller genomförda behandlingar. Pengarna har sedan förts mellan olika personers bankkonton. När ett av bolagen gick i konkurs fanns över 700 000 kronor i skulder, varav den största fordringsägaren var Försäkringskassan som väntade på att cirka 300 000 kronor skulle betalas tillbaka.

Samtliga parter i utredningen är belagda med yppandeförbud, men en person som är involverad i utredningsarbetet och som önskar vara anonym riktar skarp kritik mot Försäkringskassans rutiner som personen anser skapar förutsättningar för ekonomisk brottslighet.
– Vi ska styrka brott och lagföra de här personerna, men om det inte görs något åt myndighetens rutiner vid utbetalning av ersättning kommer vi aldrig få stopp på sådan här brottslighet. Jag skulle inte bli förvånad om det finns fler okända fall inom tandvårdsbranschen. Att det inte görs fler kontroller beror förmodligen på att det kostar för mycket.

I en artikel från Smålandsposten den 20 september 2016 stod det att även tandläkare har berörts av brottsligheten. Tandläkare Johan Dageborn, ordförande för Privattandläkarna i Kronoberg, berättar att ingen i deras lokalavdelning har drabbats.
– Jag har inte heller hört talas om att någon seriös tandläkare utanför vår organisation har drabbats, men rent generellt drabbas vi då det blir en form av smutsstämpel mot tandvårdsbolag i Kronoberg och alla som verkar i branschen. Risken är att folk tror att detta är en smutsig bransch där det förekommer fusk med statliga medel, säger Johan Dageborn.

Tandläkartidningen har varit i kontakt med Anette Eriksson, pressekreterare på Försäkringskassan, som har meddelat att myndigheten inte vill uttala sig i ärendet. Åtal mot de misstänkta personerna ska väckas innan sommaruppehållet 2018. Åklagarkammaren i Växjö kommer yrka på ett längre fängelsestraff för huvudmannen.

Text: Pierre Eklund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch