Kritik mot förslag om vård till papperslösa

7 nov 2012
Dela artikeln
Regeringens förslag att vuxna papperslösa enbart får rätt till vård som inte kan vänta bryter mot regler om mänskliga rättigheter. Det skriver två människorättsförespråkare på DN Debatt idag.

Elisabeth Abiri och Thomas Hammarberg skriver i artikeln att internationella fördrag som Sverige har bundit sig till att följa slår fast att rätten till bästa möjliga hälsa ska gälla alla. Därmed bör även de som befinner sig i landet utan dokumentation, så kallade ”papperslösa”, omfattas av rätten till vård.

Enligt det lagförslag som regeringen har skickat ut på remiss ska alla barn upp till 18 år ha rätt till hälso- och sjukvård, medan vuxna utan dokumentation har rätt till vård ”som inte kan anstå”.

”Det blir utomordentligt svårt – och orimligt ansvarskrävande – för personalen inom sjukvården att avgöra om vårdinsatserna kan skjutas på framtiden eller inte, skriver Elisabeth Abiri och Thomas Hammarberg, och påpekar att lagen ”uppenbart” kan leda till försämrad patientsäkerhet.

Text: Linda Persson

Dela artikeln
 1. Kommentar från Per D Svensk 24 juli 2013:

  Jag har arbetat och betalat skatt i Sverige sen jag var 16 år. Jag är idag 53. Det gör 37 år. I snitt har jag tjänat 25000 kronor i månaden minus 30% i skatt. Det gör ca 7500 i månaden x 37 år = 3.330.000

  Alltså TRE MILJONER tre hundra trettio tusen i skatt.

  Jag har INTE råd med den tandvården jag behöver då jag av olika orsaker fått mina tänder förstörda, bland annat i en olycka.

  Är det rättvist?

  • Kommentar från Hanna 6 augusti 2013:

   Jag har också arbetat och betalat skatt sedan ung ålder (15 år).
   (Även om jag själv har förmånen att ha bra tänder och inte är i behov av några större reparationer och därmed relaterar till detta från en annan synvinkel än Per D Svensk.)

   Jag vill uttrycka tacksamhet för att mina skattepengar används till att hjälpa barn och vuxna som (förmodligen) genomlever en svår period av sitt liv.

   Det är inte en fråga om rättvisa utan om solidaritet.

   • Kommentar från Sofia 6 augusti 2013:

    Håller med föregående talare!

    Det handlar om att ta hand om ALLA oavsett varifrån man kommer, hur man kom in i landet eller hur gammal man är!
    Varför är det så svårt att se utanför sin egen situation?
    Trevlig tisdag!

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch