Kritik mot teknik från Kina

5 nov 2012
Dela artikeln
Region Skånes beslut att teckna avtal med kinesiska leverantörer av tandtekniska arbeten väcker kritik. Svenska företag varnar för att det kan leda till brister i kommunikationen mellan tandläkare och tillverkare.

”Det känns minst sagt märkligt att Region Skåne känner så lite ansvar mot folktandvårdens patienter att de är beredda att äventyra patientsäkerheten enbart i syfte att spara pengar.”

Så skriver fem svenska tandteknikföretag i protest mot resultatet av Region Skånes upphandling av tandtekniska arbeten till folktandvårdens kliniker, rapporterar Helsingborgs Dagblad.
Enligt skrivelsen är majoriteten av de 13 företag som regionen valt att teckna avtal med importlaboratorier i Kina.

Ingvar Bengtsson, delägare i Dental Design AB i Helsingborg, är en av skribenterna. Han tror att beslutet kan medföra allvarliga brister i kommunikation mellan tandläkarna i Sverige och tillverkarna i Kina.
–    Hur ska man göra sig förstådd? Vi får ofta hit patienter för att få fram den exakta färgen på våra arbeten. Men det går ju inte med importerade varor, säger han till tidningen.

Text: Linda Persson

Dela artikeln
 1. Kommentar från Nils Johansson 6 november 2012:

  Frågor till ”fem svenska tandteknikföretag”.

  Äventyras patientsäkerheten genom att använda icke svenska tandreknikerlaboratorier?

  Är vi tandläkare mindre anvarstagande gentemot patienter om vi använder utländska laboratorier?

  Nils Johansson

  • Kommentar från Kerry C Mohlin 8 november 2012:

   Har tagit del av kritiken den senaste tiden kring utlänska tandtekniska laboratorier. Personligen arbetar jag via och och i nära kontakt med CDI Dental i Malmö där kvalitetssäking är ett orubbligt ledkoncept i detta avseende. Som tandläkare ställer vi absoluta krav på kvalitet och patientsäkerhet detta frångår vi aldrig. Dock förutsätter vi/jag ett 100%-igt förtroende för denna verksamhet. I dagsläget ser jag inga problem i detta avseende, utöver att svenska laboratorier drabbas ekonomiskt då verksamheten förläggs utomlands helt i fas med mycken annan verksamhet i vår omgivning, mycket narurligtvis för att skära i kostnader, effektivisera, dock helt utan avkall på kvalitet och säkerhet för den enskilda vårdgivaren/patienten – När det gäller ”minskad orderingång” från svenska dentallaboratorier i detta avseende, förstår jag emellertid varför detta kan uppröra.

   Kerry C Mohlin/
   leg tandläkare

 2. Kommentar från Rikard Derving 6 november 2012:

  Bäste Nils Johansson!

  Dina frågor får du nog själv försöka besvara själv utifrån de fakta som finns att tillgå, men vad jag och övriga som skrivit artikeln tycker framgår ju tydligt.

  Jag brukar alltid ställa frågan till mig i sådana här sammanhang; Hur skulle jag själv vilja ha det som patient? En av beslutsfattarna i Region Skånes upphandling tänkte nog så när han ville att vi skulle göra en krona till honom.

  Det här handlar alltså även om anständighet och hederlighet mot patienterna. Om du som tandläkare väljer att köpa kinatillverkad tandteknik så tycker vi att du skall informera patienten om det! Vad vi förstår tänker inte Region Skåne och Folktandvården göra det. Det är ett av många skäl till att vi har skrivit den här artikeln.

  • Kommentar från Kerry C Mohlin 8 november 2012:

   Hej Rikard, jag kan förstår en ökad oro på en marknad som redan är tuff. Reaktionen är ett led i en konkurrenssituation, och möjligen som en reaktion därefter. Naturligtvis finns säkerligen inget omedelbart intresse att inte ha svenska laboratorier, detta gäller all marknad i vår omgivning som jag svarat tidigare. Jag tror detta talar för sig självt. När det gäller kvalitet, kvalitetssäkring och förtroende för såväl patient som tandläkare, med de kontroller som löpande genomförs, är jag i dagsläget väldigt litet om alls bemängd med oro.

 3. Kommentar från Rikard Derving 9 november 2012:

  Hej Kerry!

  Jo, jag känner ju väl till att du alltid har varit mycket prismedveten, men förutom att oantastlig fakta som visats i jämförande undersökningar varit till kinaimporterad tandtekniks nackdel, är ett annat problemen att väldigt få patienter får välja eller ens får veta att det är en protes som är gjord i Kina som de får i sin mun.

  Hur gör du? Informerar du dina patienter om det och låter dem välja? För jag förutsätter att mellanskillnaden i pris rimligen, åtminstone till en del, bör komma honom/henne tillgodo!

  Rikard Derving

  • Kommentar från Kerry C Mohlin 24 november 2012:

   Bästa Rikard Derving!
   Noterar ditt senaste inlägg i frågan. Så väl känner vi inte varandra, och du ej heller i min profession, att du därtill kan göra en så specifik bedömning av min person. Ser ditt inlägg som inget annat än ett personligt påhopp, en debatt som denna kräver saklighet – Jag tycker vi avslutar denna dialog.

   Kerry C Mohlin

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch