Kronisk parodontit kan vara riskfaktor för impotens

Forskning 25 sep 2018
Dela artikeln
Det är inte bara kärlhälsan som kan påverkas av parodontit. Nu har spanska forskare hittat belägg för att kronisk parodontit kan vara en riskfaktor även för impotens.

I en fall-kontrollstudie omfattande 80 impotens-patienter och 78 åldersmatchade kontroller har spanska forskare hittat belägg för att kronisk parodontit skulle kunna vara en riskfaktor för impotens.

Genom en multivariat logistisk regressionsmodell som tog hänsyn till faktorer som grad av impotens, ålder, rökning, alkoholintag, diabetesförekomst, förekomst av hjärt-kärlsjukdom, biokemiska data för bland annat testosteron, kolesterol och triglycerider samt åtta parodontala variabler kan de visa ett signifikant samband mellan de två tillstånden.

Patienterna med impotens hade mer än dubbelt så hög risk att dessutom vara drabbade av kronisk parodontit. Forskarna efterlyser fler studier för att bekräfta sambandet.

Källa

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch