Kunskap på distans under riksstämman 2020
De allra flesta av riksstämmans program­punkter spelas in i förväg. Foto: Elin Valentin

Kunskap på distans under riksstämman 2020

RIKSSTÄMMAN 2020 9 nov 2020
Dela artikeln
Det blir en annorlunda odontologisk riksstämma i år. Visserligen är varje riksstämma unik till tema och innehåll, men i år är hela formatet nytt. Årets riksstämma är digital och be­sökarna deltar på distans.

–Det har varit en utmaning att göra något helt nytt på en begränsad tid. Vi fick beslutet att vi skulle göra en digital riksstämma i slutet av juni, eftersom vi väntade in Folkhälsomyndighetens besked, ­säger Susanne Nordén, projektledare för riksstämman.

I praktiken kom man igång med arbetet i mitten av augusti, men vid intervjutillfället i oktober har projektgruppen kommit långt i inspelningsarbetet. Programmet innehåller över ­tjugo förinspelade seminarier och två livesända debatter.

Susanne Nordén

Susanne Nordén

– Arbetet med att filma seminarierna har varit intensivt, lärorikt och jätte­roligt. Det har ställt tuffa krav på föreläsarna att anpassa sig för att leverera på ett nytt sätt, men de har ställt upp med kort varsel och gör ett fantastiskt jobb.

Årets tema är hållbar tandvård.

– Det är ett brett ämne, och vi tar upp till exempel seniortandvården, tandvårdens kompetensförsörjning, tandvården i krisen och nya nationella riktlinjer och mycket annat.

Under 11–12 november kommer dagarna att inledas med en livesänd ”morgonsoffa”. Under dagarna sänds sedan det filmade materialet i korta sammanfattningar, och varje eftermiddag sänds en livesänd debatt.

En nyhet, förutom årets format, är att samtliga seminarier riktar sig till hela tandvårdsteamet, och tanken är att man ska kunna hitta intressant innehåll oavsett vilken profession man tillhör. Årets stämma kommer också att ”hålla öppet” längre än vanligt, eftersom det filmade innehållet kommer att finnas kvar i ett digitalt bibliotek, Riksstämman Play, under ett helt år.

”Det finns ingen sista anmälningsdag, eftersom det går att se hela innehållet fram till november nästa år.”

Några programpunkter som har funnits tidigare har dock inte gått att få med i år, till exempel dialogscenen.

Vid tidningens pressläggning är över 9 000 personer föranmälda; det är mer än dubbelt så många som de senaste åren: 3 481 deltagare år 2019 och cirka 4 500 deltagare år 2018.

Hur många deltagare det blir till sist kommer man att kunna se först nästa år.

– Det finns ingen sista anmälningsdag, eftersom det går att se hela innehållet fram till november nästa år.

Text: Anna Norberg

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Riksstämman 2020"

Så kan placerade barn få bättre munhälsa

NY RAPPORT Barn och unga som placeras i familjehem eller institutionsvård har sämre munhälsa än barn som inte är placerade. Socialstyrelsen presenterar nu förslag på hur det kan förbättras.
12 nov 2020

Nya rekommendationer om aerosoler i tandvården

RIKSSTÄMMAN 2020 Nya nationella rekommendationer för hur tandvården kan minska risken för smittspridning i samband med aerosolbildande behandlingar presenteras inom kort. Det berättar Bodil Lund i en föreläsning vid årets odontologiska riksstämma.
11 nov 2020

Niels Ganzer skrev bästa avhandlingen

RIKSSTÄMMAN 2020 En doktorsavhandling om miniskruvar som förankringsförstärkning vid ortodonti får Svenska Tandläkare-Sällskapets pris för bästa avhandling.
10 nov 2020

Tufft läge för branschen

Riksstämman 2020 Föreningen Svensk Dental­handel är en av organisatörerna bakom Swedental, mässan som kompletterar Odontologisk Riksstämma som den årliga mötesplatsen för Tandvårdssverige. I år är mässan inställd. Vad innebär det för branschen?
10 nov 2020

Tandläkare, forskare och innovatör

Forskaren Det tog 30 år från idé till produkt, men sedan dess har tiotusentals patienter blivit hjälpta av sjukhustandläkaren Mary Häggs träningsredskap mot besvär som sväljproblem och sömnapné.
9 nov 2020

Här är årets studenter 2020

RIKSSTÄMMAN 2020 Varje år blir fyra duktiga tandläkarstuderande utsedda till årets student. Förutom äran, får de 10 000 kronor vardera. De kommer också att uppmärksammas i samband med årets odontologiska riksstämma, som för första gången blir helt digital.
4 nov 2020

Här är årets studenter genom tiderna

DENTATUSPRISET Dentatuspriset har delats ut till årets bästa studenter sedan slutet av 1980-talet. Här är (nästan) alla som har fått priset genom åren.
4 nov 2020

Magnus Hakeberg får Forssbergspriset

RIKSSTÄMMAN 2020 Magnus Hakeberg, professor i Göteborg, får Forssbergspriset 2020, bland annat för studier om hur tandvårdsfobi påverkar patienters orala hälsa och för att han har utvecklat behandlingsmodeller som har varit viktiga för tandvårdsrädda patienter.
29 okt 2020

Riksstämman 2020 blir digital

Riksstämman Nu står det klart att Odontologisk Riksstämma 2020 inte kommer att genomföras i Göteborg. I stället blir det en digital version under två halvdagar i november.
1 jul 2020

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch