Låg skillnad i livslön bland tandläkare
Män som är tandläkare tjänar i snitt 200 000 kronor mer under sin livstid än sina kvinnliga kollegor, enligt Sacos beräkningar. Foto: Colourbox

Låg skillnad i livslön bland tandläkare

5 mar 2014
Dela artikeln
I genomsnitt tjänar kvinnliga akademiker 2,6 miljoner kronor mindre efter skatt under livet än sina manliga kolleger. Bland tandläkarna är dock skillnaden i livslön mellan könen låg. Det visar en rapport från Saco.

I studien har 32 utbildningar undersökts. Sett till livslön tjänar männen mest inom yrkena ingenjörer, ekonomer och samhällsvetare. Minst är skillnaderna inom vård- och omsorgsyrken, men även där tjänar männen mer eftersom de i högre grad än kvinnor är chefer.

– En av orsakerna till resultaten är att kvinnor arbetar inom yrken som har betydligt lägre lönenivåer än män. Kvinnor tar också ett större ansvar för hem och familj än männen, säger Sacos ordförande Göran Arrius i ett pressmeddelande.

Inom tandläkarkåren är dock skillnaderna i livslön små – en procent till männens fördel, en skillnad som kan komma att minska eftersom allt fler kvinnor utbildar sig till tandläkare.

I mätningen har man utgått från lönestatistik från organisationer och företag med minst tio anställda.

Se hela statistiken på Sacos hemsida.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch