Låga löner i Stockholm
Erfarenhet lönar sig inte i storstaden.

Låga löner i Stockholm

31 jan 2013
Dela artikeln
Erfarna tandläkare inom folktandvården i Stockholm tjänar mindre än tandläkare i övriga landet. De får även lägre påslag i år.

Medianlönen för distriktstandläkare inom folktandvården i Stockholm är 39 500 kronor, samma som i Skåne, visar en sammanställning som Tjänstetandläkarna har gjort.

Bara i Örebro har distriktstandläkare lägre medianlön – 37 500 kronor – men det beror på att många är nya.

– Det finns många nylegitimerade tandläkare i Örebro. Erfarna tandläkare i Örebro har inte dåliga löner, och inte de unga heller, men det är många som har mindre än fem års erfarenhet, förklarar Mats Olson, ombudsman på Tjänstetandläkarna.

Medianlönen för de sammanlagt 1 085 distriktstandläkare som ingår i statistiken är 41 500 kronor. Det är en ökning på cirka tre procent. Statistiken är baserad på lönerna i oktober 2012. I vissa fall var lönerna för 2012 inte klara då.

Enligt Mats Olson gör folktandvården i Stockholm sitt bästa resultat någonsin. Han är kritisk till att tandläkare i Stockholm får lägre påslag i år än kolleger i resten av landet, 2,3 procent jämfört med cirka tre procent i hela landet. Han tycker också att det är fel att cheferna ute i verksamheten i Stockholm inte får någon löneökning i år.

– Resultatökningen för bolaget är knappast enbart ledningens förtjänst. Att inte höja chefernas löner när de har jobbat aktivt med effektivisering, rekrytering och resultatförbättring är svårt att förstå, säger Mats Olson.

Löneenkäten gick ut till cirka 3 000 medlemmar i Tjänstetandläkarna. Cirka 65 procent svarade på enkäten.

Läs mer om tjänstetandläkarnas löner i artikeln ”Tandläkare i Jönköping har högst medianlön”.

Text: Janet Suslick

Foton/Illustrationer: Foto: Colourbox

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch