Lagändring om specialistutbildning

13 jun 2013
Dela artikeln
Landstingens ansvar att erbjuda specialiseringstjänstgöring regleras i tandvårdslagen från årsskiftet om riksdagen säger ja till en proposition från regeringen.

Regeringen vill att landstingen ska planera, dimensionera och finansiera antalet specialistutbildningsplatser inom tandvården.

Enligt förslaget ska en ny bestämmelse införas i tandvårdslagen (1985:125). Landstingens ansvar att erbjuda ST-platser kommer att regleras. Landstingen ska erbjuda ST-tjänster ”i en omfattning som motsvarar det planerade framtida behovet av tandläkare med specialistkompetens i klinisk verksamhet”.

Sveriges Tandläkarförbund anser att ändringarna som föreslås är otydliga och vill att det ska finnas en statlig huvudman för tandläkarnas specialistutbildning.

Tandläkarförbundet vill att specialistutbildningen ska ha ett gemensamt nationellt antagningssystem och att meriteringen för specialistutbildningen blir tydlig.

Läs mer i socialdepartementets proposition ”Vissa frågor om behörighet för personal i hälso- och sjukvården och socialtjänsten”.

Läs mer om Tandläkarförbundets synpunkter på förbundets webbplats.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch