Lägre lön för utrikes födda tandläkare
Lönen för utrikes födda inom tandläkarkåren är 86 procent jämfört med de inrikes födda som arbetar som tandläkare. Foto: Colourbox

Lägre lön för utrikes födda tandläkare

löner 30 sep 2014
Dela artikeln
Utrikes födda tjänar mindre än inrikes födda. Inom tandläkarkåren är skillnaden stor, visar statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

Bland de sex yrken som har en stor andel utrikes födda och som SCB studerat hamnar tandläkare på plats fem, det vill säga näst sist.

Endast utrikes födda som arbetar som fastighetsmäklare och fastighetsförvaltare tjänar mindre i förhållande till inrikes födda i samma yrke.

Lönen för utrikes födda inom tandläkarkåren är 86 procent jämfört med de inrikes födda som arbetar som tandläkare.

SCB har analyserat skillnaderna ytterligare genom en standardavvägning, det vill säga att man har tagit hänsyn till olika faktorer som kan påverka lönen, exempelvis ålder, utbildning, arbetstid, sektor och kön. Med detta i beräkningen blir löneskillnaderna mindre; de utrikes födda tjänar 91 procent av de inrikes födda.

Läs artikeln och se statistik på SCB:s hemsida!

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch