Lagren tryter även hos  Folktandvården i Uppsala
Foto: Colourbox

Lagren tryter även hos Folktandvården i Uppsala

Materialbrist 17 okt 2019
Dela artikeln
Materielkrisen till följd av leveransproblemen hos Apotekstjänst AB inom Region Uppsala påverkar inte bara vårdcentraler utan också tandläkarmottagningar i länet.

Flera sjukhus i landet, bland annat i Uppsala Västerås och Eskilstuna, har infört stabsläge till följd av leveransproblem av sjukvårdsmaterial som handskar, munskydd, ytdesinfektionsmedel och hygienprodukter. Men det drabbar snart också tandvården. Enligt svt.se vittnar en tandläkarmottagning inom Folktandvården i Uppsala om att de snart har slut på handskar och munskydd.

– Då får man handla via annan leverantör eller kontakta en annan klinik, säger Gunilla Swanholm som är tandvårdsdirektör i Region Uppsala till svt.

Hon berättar att verksamheten än så länge inte har påverkats av leveransproblemen.

– Vi har olika dentalfirmor som vi använder oss av för vissa materiel. Sedan har vi omfördelat mellan klinikerna. Vi har fått signaler om att det kommer en leverans i morgon, säger hon.

I svt:s program Morgonstudion intervjuades på torsdagen även socialminister Lena Hallengren (S) om materialkaoset. Då lyftes det faktum att regionernas bristande avtal inte handlar om högteknologisk utrustning, utan om vardagliga förbrukningsvaror.

– Jag antar att alla regioner i landet undrar hur den här situationen har kunnat uppstå, det måste vi gå till botten med, sa Lena Hallengren (S).

Tandläkarförbundets tidigare ordförande Hans Göransson är tandläkare och rådgivare vid Folktandvården i Sörmland AB. Han säger till Tandläkartidningen att man i Sörmland så här långt klarat sig bra.

– Vi omfattas av samma avtal och vissa av våra förbrukningsprodukter ska vi ta via Apotekstjänst. I samråd med regionens krisgrupp valde vi direkt när krisen började att beställa dessa produkter från våra vanliga leverantörer. Utgångspunkten var att säkra verksamheten och hålla patientsäkerheten.

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören: redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch