Lägst besöksfrekvens hos 35-åringarna
35-åringarna var sämst på att gå till tandläkaren, enligt studien. Foto: Colourbox

Lägst besöksfrekvens hos 35-åringarna

För dyrt 11 maj 2015
Dela artikeln
Bland de undersökta individerna besökte de flesta tandvården regelbundet. Däremot har var tredje 35-åring inte besökt tandvården de senaste två åren. Det visar tvärsnittsstudien EpiWux, som Folktandvården Dalarna genomfört bland länets 35-85-åringar.

Den främsta orsaken i alla åldersgrupper till att inte besöka tandvården regelbundet var att man ansåg att det var för dyrt.

Totalt var det åtta procent som inte hade någon kontakt med tandvården.

95 procent av dem som svarade på enkäten uppgav att de blivit väl bemötta och fått ett gott omhändertagande. Att bli kallad regelbundet uppgavs som det viktigaste i kontakten med tandvården oavsett åldersgrupp.

Majoriteten av dem som ingick i studien uppgav att de borstar tänderna dagligen och använder tandkräm med fluor, men nio procent uppgav att de ofta använder tandkräm utan fluor.

Total tandlöshet fanns hos två procent av de svarande och enbart bland 65-, 75- och 85-åringarna. Studien besvarades av 2 243 personer.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch