Läkemedelsverket vill chockhöja registreringsavgift
Läkemedelsverket menar att registreringsavgiften för tandtekniker och för tandläkare som tillverkar CAD/CAM-framställda ersättningar, behöver höjas till 30 000 kronor per år. Foto: Colourbox

Läkemedelsverket vill chockhöja registreringsavgift

Avgift 27 maj 2021
Dela artikeln
Läkemedelsverket (LMV) vill chockhöja av registreringsavgiften med 1400 procent för tandtekniska laboratorier och tandläkare som tillverkar specialanpassade produkter, exempelvis protetiska ersättningar.

EU:s nya förordning för medicinteknik, MDR 2017/745, börjar gälla den 26 maj i år. Förordningen gäller bland annat för så kallade specialanpassade produkter, det vill säga en produkt som tillverkas specifikt för en patient efter en anvisning upprättad av en tandläkare eller annan behörig person.

Tillverkansansvaret, som ligger hos tandteknikern men även hos tandläkare som tillverkar CAD/CAM-framställda ersättningar på sin klinik, innebär att man måste upprätta en förklaring och registrera sin verksamhet hos Läkemedelsverket. Den regeln har funnits länge, och hittills har registreringsavgiften legat på 2150 kronor per år.

Läkemedelsverket menar nu i ett utredningssvar till Socialdepartementet att registreringsavgiften behöver höjas till 30 000 kronor per år för att täcka de extra kostnaderna som blir följden av den nya förordningen, som är mer detaljerad och utförlig. Många krav har skärpts och förtydligats och betydelsen av marknadskontroll har förstärkts, vilket innebär att betydligt fler inspektioner än idag ska genomföras.

Olle Sahlin

Olle Sahlin

Läkemedelsverket skriver själva i sin rapport att en avgiftshöjning på 1400 procent är kännbar framför att för mindre företag och att man förväntar sig protester. I tidningen Tandteknikern (nummer 2/2021) påpekar Olle Sahlin, ordförande för Sveriges Tandteknikerförbund, att en majoritet av de tandtekniska laboratorierna är så kallade microföretag och han befarar att den tandtekniska produktionen kan komma att helt försvinna i mindre städer, vilken kan spä på den brist på tandtekniker som redan råder.

Läkemedelsverkets rapport är nu ute på remiss.

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch