Lång resa till legitimation i USA
Faezeh Alidousti jobbar i dag som allmäntandläkare på privata kliniker i Redlands i Kalifornien.

Lång resa till legitimation i USA

Karriär utomlands 8 dec 2021
Dela artikeln
Faezeh Alidousti läste till tandläkare i Umeå och gick ut 2013. Numera är hon tandläkare i Kalifornien i USA. Hon flyttade dit av familjeskäl. Att få amerikansk legitimation har tagit flera år.

Hur gjorde du för att få amerikansk legitimation?
– Det var många steg i processen. Min svenska tandläkarexamen utvärderades, det var språktest (TOEFL) och teoriprov inom odontologi (”National board dental examination”: NBDE 1 och NBDE 2). Sedan kom jag in på en tvåårig kompletterande utbildning för tandläkare från andra länder. Efter det var det ”state board exam” som var både skriftlig och praktisk och till slut var jag behörig att ansöka om amerikansk legitimation i Kalifornien.

Berätta om ditt nuvarande jobb. Vad är den största skillnaden jämfört med folktandvården i Skelleftehamn, där du arbetade innan du flyttade till USA?
– Just nu jobbar jag som allmäntandläkare på olika privata kliniker runtom Redlands i Kalifornien. Jämfört med Skelleftehamn har de flesta av patienterna en lägre socioekonomisk status och deras orala hälsa speglar skillnaden. Under mina två första veckor som tandläkare här gjorde jag fler akuta behandlingar som extraktioner, rotfyllningar och avtagbara protetiska konstruktioner än under hela min anställning i Skelleftehamn.

”Att leva i USA är helt klart mer stressande än i Sverige. Det finns inget skyddsnät.”

Berätta om livet i USA jämfört med Sverige.
– Att leva i USA är helt klart mer stressande än i Sverige. Det finns inget skyddsnät. Jag trivs här, men har mer än en gång tänkt hur skönt det skulle vara att bara packa och flytta hem. Det är inget jag planerar nu, men jag kommer definitivt att besöka Sverige med min dotter när jag får semester.
Janet Suslick

Tips till dig som vill jobba i USA

1 Undersök möjligheterna. Det är svårt för tandläkare med svensk legitimation att få legitimation och jobb inom yrket i USA. Reglerna varierar från delstat till delstat. Ta reda på vad som gäller i delstaten som du funderar på att flytta till innan du ger dig av.

2 Förbered dig inför flytten. Språkkraven kan man klara av i förväg. Det går också att validera sina betyg (”Educational credential evaluation”) och studera inför de teoretiska proven i Sverige.

3 Språkkunskaper. För att jobba i USA finns det formella krav på språkfärdigheter. Språkprovet TOEFL (”Test of English as a foreign language”), är ett certifieringssystem för kunskaper i engelska.

4 Teoretiska prov. Nästa steg är att klara av två teoretiska kunskapsprov inom odontologi (”National board dental examination”: NBDE 1 och NBDE 2).

5 Praktik. Ofta behöver man någon form av tandvårdserfarenhet i USA för att komma in på vidareutbildningen. Skaffa dig en praktikplats. Att forska eller jobba som volontär är andra möjligheter.

6 Vidareutbildning. Det finns särskilda vidareutbildningar för utländska tandläkare (”International dentist program”, IDP). Upplägg, längd och sannolikheten att bli antagen varierar, liksom avgifterna och möjligheterna till lån.

7 Läs mer. Mer information finns på American Student Dental Associations webbplats. www.asdanet.org/tips-for-international-dental-students

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch