Lär dig av dina misstag
Christian Unge, läkare och författare, beskriver Hans Rosling som en stor inspiratör. Foto och film: Janet Suslick

Lär dig av dina misstag

Etikdag för tandläkare 18 mar 2019
Dela artikeln
Alla gör fel ibland, men det är viktigt att lära sig av misstagen. Christian Unge uppmanar äldre tandläkare att berätta om sina misstag, för då vågar de yngre också göra det.

Christian Unge är specialist i internmedicin vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och författare till boken Har jag en dålig dag kanske någon dör. I fredags föreläste han vid Tandläkarförbundets etikdag i Stockholm.

– Det sitter långt inne att erkänna misstag. Äldre kollegor måste uppmuntra yngre att ställa frågor och lära sig av misstag, säger han.

Samtal om misstag
Han efterlyser forum för återkoppling och förespråkar en amerikansk modell med regelbundna samtal om misstag och vad man kan lära sig av dem – inte för att hitta en syndabock utan för att utveckla vården.

Han vill också införa återkommande kunskapsprövning inom legitimationsyrkena. Det är ett sätt att säkra sig om att vården håller en viss miniminivå.

Han vill också förbättra karriärsystemet för handledning.

– Handledarrollen måste premieras högre, menar han.

Alla gör fel
Vid etikdagen berättade Christian Unge också om sin tid i Afrika med Läkare utan gränser i början av 2000-talet. Erfarenheterna beskrivs i boken Har jag en dålig dag kanske någon dör. Den handlar bland annat om misstag som han har gjort.

– Om man jobbar tillräckligt länge och träffar många patienter gör man till slut misstag.

Rosling en inspiratör
Han berättade även om tiden som ”Hans Rosling-hangaround”. Christian Unge lade fram sin doktorsavhandling i global hälsa 2010. Hans Rosling, professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet, var hans stora förebild och bihandledare.

– Han var en bra mentor och inspiratör, men en urusel handledare eftersom han reste runt så mycket, säger Christian Unge.

FAKTA – Christian Unge

ÅLDER: 46 år.

ARBETE: Överläkare och specialist i internmedicin vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

UTBILDNING: Läkarexamen, specialistexamen i internmedicin, doktorsexamen i global hälsa.

AKTUELLT: Författare till en nyutkommen spänningsroman: Går genom vatten, går genom eld. Har även skrivit flera andra böcker.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch