Ledtrådar i tandsten
Foto: Museum för världskultur

Ledtrådar i tandsten

Forskning 16 apr 2021
Dela artikeln
Tandsten är en guldgruva för den som vill veta vad man åt för tusentals år sedan. Här finns även information om det orala mikrobiomet.

Detta beror på att tandstenen har bevarat proteiner på ett bra sätt. En brittisk forskargrupp har förfinat metoderna för att analysera små mängder tandsten från antika skelett, och kan nu identifiera fler peptider och proteiner än tidigare.

Personerna vars tandsten man har analyserat levde på 100- till 400-talet före vår tideräkning. Forskarna konstaterar att många av proteinerna kom från bakterier, vilket gör att man kan ta reda på mer om vilka sjukdomar personerna hade. Den nya metoden hittar också i högre grad proteiner, exempelvis från mjölkprodukter, som kan ge mer information om personernas matvanor.

Text: Anna Norberg

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch