Leendets mästare
Fotoutrustningen tar upp en stor del av det ena behandlingsrummet. Clas Oscarsson tycker att alla tandläkare borde lära sig att fotografera. Foto: Maria Rosenlöf

Leendets mästare

Porträttet 20 okt 2020
Dela artikeln
Efter ett långt arbetsliv har Clas Oscarsson fortfarande ett smittande engagemang och driv att lära sig mer. Estetisk tandvård ligger närmast hjärtat, att göra snyggt och ­patienten glad. Nästa år blir han president för ­Swedish Academy of Cosmetic Dentistry (SACD).

Två trappor upp på Riddar­gatan i Stockholm finns Clas Oscarssons tandläkarklinik. Han har nyss hjälpt en patient med väldigt nedslitet bett att få tänder som syns när hen ler.

Clas Oscarsson
Ålder: 64 år.
Utbildning: Tandläkarexamen 1982 i Umeå, runt 200 kurser och vidareutbildningar.
Yrke: Tandläkare på egen klinik med inriktning på estetisk tandvård.
Familj: Frånskild, tre barn (av vilka två är tandläkare), sambo, 4 barnbarn.
Bor i: Björkhagen, söder om Stockholm.
Fritid: Renovering av skånelängan på Österlen, skidåkning, ­fotografering, träning, resor, mat och vin.
På nattduksbordet: Deckare av Anders Roslund.
Senaste tandläkarbesöket: Min dotter Anna lagade två tänder med sönderbitna fyllningar för ett och ett halvt år sedan.

Kontoret i anslutning till hans två behandlingsrum har svarta kvadratiska bokhyllor fyllda med böcker och tidskrifter om framför allt estetisk tandvård och dental fotografering. Vid skrivbordet hänger en oljemålning av en stuga i skogen.

– Den hängde alltid hos min morfar. Han var finsnickare, och bodde i ett stort hus i Karlstad där vi alltid var på somrarna.

Kanske det var här det började, intresset för att använda händerna för att skulptera fram något fint. Morfadern arbetade med intarsia och gjutna detaljer. Även Clas Oscarssons pappa var en duktig hantverkare, som uppmuntrade att barnen hjälpte till när det skulle byggas och renoveras. Både hemma i Umeå och i fritidshuset i Hemavan.

Den västerbottniska bakgrunden hörs ­tydligt när Clas Oscarsson talar, med ljusa sje-ljud. Berätt­el­serna är många. Han har hunnit med så mycket: startat den första McDonaldsrestaurangen i Umeå, varit dj, huggit gravstenar, och varit tränare för flera alpina lag. Han har också själv tävlat i utförsåkning, med årsbarnet Ingemar Stenmark.

– Honom slår man ju inte. Inte ens i närheten.

Clas Oscarsson lutar sig tillbaka i den klar­röda, nätta klubbfåtöljen, lägger benen i kors och för ihop händerna.

Sommarjobb i fotobutik

Som barn ville han bli arkitekt, men fick i lågstadieåldern en första inblick i tandläkaryrket via sin pappas kusin som var tandläkare i Stor­uman och Tärnaby.

– Min mor, som var en klok kvinna, sa till mig när det var dags för pryo i högstadiet: ”Använd en av veckorna till något du funderat på att bli, och den andra till något som kan ge ett bra sommarjobb.”

Det resulterade i sommarjobb under många år i en fotobutik i Umeå. Varje helg fick han ta hem och prova de kameror han skulle sälja. Det födde det fotointresse som fortfarande finns kvar.

Tänder i lera och vax

Han pryade också på en tandläkarklinik – den han flera år senare köpte.

– Men det var lite av en slump att jag blev tandläkare. När jag gjorde militärtjänsten sa en kompis att man skulle slippa om man kom in på tandläkarutbildningen. Så jag sökte, och kom in. Sen upptäckte jag att det var skitskoj.

Under utbildningen i Umeå fick de bygga tänder i lera och vax för att lära sig tandanatomi. Clas Oscarsson skulpterar med händerna i luften, som om han håller i en tandmodell.

– Jag såg hur en tand skulle se ut, och upptäckte att jag var bra på att göra snyggt. Jag tyckte redan då att det var roligt med estetisk tandvård.

Estetisk tandvård

De fick också mycket praktisk träning under utbildningen och han startade sin egen klinik direkt efter examen. De första åren arbetade han mycket, eftersom det var så roligt. Han och hans dåvarande fru byggde upp en ny klinik i Umeå som de drev tillsammans till år 2005.

Även om intresset för estetisk tandvård fanns med hela tiden var det svårare att arbeta med det i Västerbotten där efterfrågan inte var så stor.

År 2004 deltog han första gången i en kurs anordnad av Swedish Academy of Cosmetic Dentistry, SACD. Året därpå reste han till Nashville, till den amerikanska kongressen om kosmetisk tandvård.

– Det var en aha-upplevelse. Fyra dagar med föreläsningar från morgon till kväll. Och 3 000 personer med samma intresse.

Vad är det då som lockar med den estetiska tandvården?

– Att forma grejer med handen och få det snyggt, och att göra folk glada.

Han tycker också att de stora komplexa fallen, där man arbetar tillsammans i ett team med till exempel en kirurg och en tandtekniker, är roliga.

Han betonar att det måste vara patienten som kommer med något som ska rättas till, inte tandläkaren som prackar på dem något.

– När någon säger sig ha slutat le, eller inte vill visa munnen, då är det ju ett problem. Då finns det någonting jag kan hjälpa till med.

”Det var ett äventyr att jobba där. Det var bra betalt och varmt och skönt året runt.”

Men ibland träffar han patienter som inte går att göra nöjda.

– De har enorma krav. Jag ser att det är perfekt, men de hittar fel. Det är nästan ett anorektiskt beteende.

År 2007 fick han ett erbjudande om att arbeta i Dubai. Han blev kvar där i ett och ett halvt år.

– Det var ett äventyr att jobba där. Det var bra betalt och varmt och skönt året runt. Men jag trivdes inte med de människor som tyckte att pengar kunde styra allt, och det kändes som en låtsasvärld.

Tumör i ryggmärgen

Samtidigt fick han en tumör i ryggmärgen som han ville operera hemma i Sverige.

Han blev erbjuden ett delägarskap i en stor ­klinik i Umeå, men det blev inte långvarigt. Han träffade en ny kärlek, flyttade till Stockholm och köpte den egna kliniken.

Han poängterar att som egenföretagare har han en arbetsvecka på oftast över 50 timmar, men tycker att det vägs upp av friheten att ta ledigt när man vill och delta i de kongresser och kurser man är intresserad av.

”Jag brukar säga att man lär sig 50 procent på själva kursen, och 50 procent ”i baren”.”

Han är ledamot i nordöstra kursnämnden inom Sveriges tandläkarförbund, och brukar vara kursvärd och kursgivare.

– Fortbildning är intressant och viktigt. Jag brukar säga att man lär sig 50 procent på själva kursen, och 50 procent ”i baren”, alltså genom de kontakter man knyter. Tyvärr är det inte obligatoriskt med fortbildning i Sverige, och det är alltför många tandläkare som inte fortbildar sig.

Fotostudio

Ett av rummen på kliniken liknar en fotostudio med stativ, flera reflexskärmar, kamerahus och objektiv.

– Det är viktigt att komma ihåg att själv njuta av det man utfört. Det är som när man renoverar hemma, man kanske tar en öl och står och tittar på det som blev snyggt.

Clas Oscarsson lutar sig tillbaka med en osynlig ölsejdel i högerhanden.

Inte Hollywoodsmile

Han fotograferar sina patienter och sitter efter­åt och tittar i olika vinklar för att se det som blev bra. Nackdelen, säger han, är att man kan blåsa upp bilden så stort att man ser fel som man inte ser med blotta ögat.

Bilderna använder han också för att skicka information till sin tandtekniker, dokumentation till Försäkringskassan och för marknadsföring.

För några år sedan blev han invald i styrelsen för SACD. Han berättar om den goda sammanhållningen bland de sju styrelseledamörna, och kamratskapet inom organisationen.

– Vi är en ideell förening, och vi i styrelsen brinner för estetiska värden. Det handlar inte bara om att det ska vara snyggt, utan mycket om funktion. Vi håller på med seriös tandvård, inte ”Hollywoodsmile”.

Ackreditering inom estetisk/kosmetisk tandvård

Den 1 juli nästa år blir han organisationens president. I rollen ligger att bestämma inriktning och program för året. SACD ordnar två stora event varje år, då man träffas under tre dagar, ordnar kurser i estetisk tandvård, och bjuder in någon internationell storhet som föreläser.

De genomför även ackrediteringar där tandläkare och tandtekniker får sin kunskapsnivå inom estetisk/kosmetisk tandvård bedömd.

– SACD har varit en av de viktigaste ingredienserna i mitt tandläkarliv. Det har gett kunskaper och kontakter runt hela världen, vilket gjort mitt jobb så mycket mer intressant och roligt.

”Begreppet estetisk tandvård är annorlunda i dag. Det handlar om att få det att se så naturligt ut som möjligt.”

Vi kommer in på distinktionen mellan kosmetisk och estetisk tandvård och hur dessa utvecklas.

– Begreppet estetisk tandvård är annorlunda i dag. Det handlar om att få det att se så naturligt ut som möjligt. Man kan tänka att estetisk tandvård är att göra den tandvård som behövs, så snyggt som möjligt, och kosmetisk är ”vård som inte behövs”, men begreppen flyter ihop.

Han poängterar att man kan ifrågasätta begreppet ”tandvård som behövs”, men att tandvården och behovet förändras hela tiden.

– I dag har vi löst många av de grundläggande sjukdomarna i munnen, och då vill vi förfina de ingrepp som utförs.

Utveckling av kompositmaterial

Han pekar ut utvecklingen av kompositmaterialen som ett viktigt framsteg, som ger många nya möjligheter med mindre åverkan på tändarna. Svårigheten här är att utvecklingen går väldigt fort och det blir svårare att luta sig mot beprövad erfarenhet.

– När jag började fara till USA i början av 90-talet hände det mycket nytt inom estetisk tandvård där. I dag händer allt direkt i hela ­världen.

Han knäpper till med fingrarna, och berättar att USA:s ledadande roll inom estetisk tandvård har minskat. Numera finns många skickliga personer i Östeuropa, och i arbetet med kompositer har han kontakter i Brasilien och Schweiz.

– Jag var nyligen inbjuden till ett dentalföretag i Tokyo tillsammans med flera kollegor från Europa och kom till exempel i kontakt med en enormt skicklig kollega från Moskva. Hela världen öppnas nu.

Vill fortsätta lära sig

Han återkommer till att tiden är begränsad. Han vill fortsätta att lära sig, och fördjupa sig i nya områden, men han ”måste hinna jobba ­också”.

– Jag har jobbat i snart 40 år och tycker fortfarande att det är jävligt skoj. När drivet tar slut är det dags att lägga av.

Text: Anna Norberg

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Porträttet"

Först i Sverige med egen solcellspark

Porträttet Flera svenska tandläkare investerar sina pensionspengar i aktier, fonder, och fastigheter. Mikael Saksi, tandläkare i ­Norrköping, valde en annan metod – för åtta år sedan blev han den första privatpersonen i Sverige att äga en solcells­park.
19 sep 2022
Plusmaterial

Hon kartlägger stort som smått

Porträttet Vad är det som sker i det småskaliga ekosystemet i ­munnens biofilmer? Det vill Julia Davies, professor i oral biologi i Malmö, ta reda på. Hon är också engagerad i ett projekt för att kartlägga alla Europas tandvårds­utbildningar. I dag vet ingen hur många de är.
11 jul 2022
Plusmaterial

Hon håller uppsikt över munhälsan

Porträttet Elisabeth Wärnberg Gerdin är medicinalråd i tandvård och munhälsa på Socialstyrelsen. Hennes mål: Alla ska få jämlik och kunskaps­baserad vård till en rimlig kostnad.
14 jun 2022
Plusmaterial

En uppfinnare är i farten

Porträttet Mats Norman vill lösa problem han stöter på i arbetet som tandläkare. Tillsammans med hans teknik­intresse har detta lett till flera uppfinningar som används på många tandläkarmottagningar. Den senaste är en skärm som stoppar aerosoler nära patientens mun.
21 feb 2022
Plusmaterial

Hon vill förnya riksstämman

Porträttet Engagemanget för tandvården i glesbygden har följt med sedan hennes första jobb efter tandläkarexamen. Maria von Beetzen är ny ordförande för Riksstämmenämnden och vill att riksstämman ska vara ett stöd för tandvården i hela landet.
31 jan 2022
Plusmaterial

Etik behöver tränas

Att man ska hjälpa andra människor finns i Gunnar ­Hennings dna. Som färdig tandläkare väcktes intresset för samhälls­odontologi och för etiska frågor. Nu är han ord­förande för ­Sveriges Tandläkarförbunds etikkommitté, som vid riksstämman levererar 375 kg etik till medlemmarna.
15 nov 2021
Plusmaterial

Full fart och framgång på börsen

Ekonomi Tandläkare på heltid, egen klinik med tio anställda, småbarnsförälder och samtidigt aktiv aktiesparare. Tandläkare Lars Holm, som gjorde succé i Aftonbladets tävling Aktie Manager, berättar om sina strategier för att nå framgång på börsen.
25 okt 2021
Plusmaterial

Hon har valt att satsa stort

Porträttet I osäkerheten under pandemin valde Kristina ­Malmström ett nytt karriärspår – trots ett tryggt chefsjobb. Med två Gävlekliniker, en som byggts upp från grunden och en förvärvad, har hon fått en flygande start som privattandläkare.
6 sep 2021
Plusmaterial

Med engagemang för framtidens tandläkare

Porträttet Engagemang går som en röd tråd genom Gunilla ­Klingbergs yrkeskarriär. Redan under studietiden var hon engagerad i Sveriges Tandläkarförbund. Nu arbetar hon som dekan vid Malmö universitet.
2 aug 2021
Plusmaterial

Unga behöver verktyg mot stress

Porträttet Per Alstergren anser att tandvården bör ge tonåringar verktyg för att hantera stress och smärta. Han ansvarar för orofaciala smärtenheten i Malmö, där han träffar många med stressrelaterad orofacial smärta.
22 mar 2021
Plusmaterial

Hon ser ytligt på implantat

Porträttet Ann ­Wennerbergs intresse för implantat­ytor har vuxit ju mer hon har lärt sig. Under 30 år som ­forskare på tand­implantat har hon sett hur området har mognat och hur fler patienter fått tillgång till implantat­behandlingar.
22 feb 2021
Plusmaterial

Han satsar på virtuell undervisning

Porträttet Aleksandar Milosavljevic är ST-tandläkare inom ­parodontologi och lärare vid tandläkarutbildningen vid Malmö universitet. För att nå ut med kunskap tar han till vara den digitala teknikens möjligheter.
8 feb 2021
Plusmaterial

Först i Sverige på ny professur

Porträttet Från en avhandling om kromosomavvikelser till ­forskning om tandvårdsrädsla och en ­professur i ­odonto­logisk ­psykologi. Steget kan tyckas långt men för ­psykologen Ulla Wide har karriärvalen styrts av möjlig­heten att ­kombinera forskning med klinisk verksamhet.
21 dec 2020
Plusmaterial

Hon samlar kunskap om samers hälsa

Porträttet Bristande kunskap om samers hälsa har länge gett ­Sverige internationell kritik. Christina Storm ­Miennas egen samiska bakgrund har väckt hennes intresse för forsknings­fältet – finns det skillnader i hälsa mellan samer och övrig befolkning?
29 sep 2020

Hon månar om de utsatta

Porträttet Patricia De Palma har ett driv som tagit henne ­genom en tuff universitetsutbildning, till ett nytt land, ett nytt språk och en drygt tjugoårig karriär vid ­Karolinska ­Institutet. Sedan den 1 juli är hon tandvårdschef vid läro­sätets universitetstandvård.
5 aug 2020
Plusmaterial

Han vill inspirera till att starta eget

Porträttet Han vill vara med där det händer, och har ett långt ­engagemang för tandläkaryrket. Patrik Andrén, ny ordförande för Tandläkare – Egen Verksamhet (TEV), ser utmaningar för privattandvården både i coronakrisen och politiskt.
17 jun 2020
Plusmaterial

Han sätter laget före jaget

Porträtt Chaim Zlotnik, ordförande för Sveriges Tandläkar­förbund, ser kraften i att göra saker tillsammans och styrkan i förbundets varumärke när tandvården behöver tackla en verklighet som ingen har upplevt tidigare.
5 maj 2020
Plusmaterial

Tandläkaren i skogen

Porträttet Anders Sundh startade nytt för att trappa ner. I Storrödningsberg driver han mottagning för att möta vårdbehovet lokalt och som vidareutveckling av en unik nischning tillsammans med hustrun ­Marita, specialistläkare i psykiatri.
30 mar 2020
Plusmaterial

Kariolog med brett perspektiv

Porträtt En ständig nyfikenhet, och ett intresse för karies­sjukdomen, ledde Álfheiður Ástvaldsdóttir från ­norra Island till Sverige. Sedan ett år tillbaka är hon odontologisk sakkunnig vid Socialstyrelsen.
5 feb 2020
Plusmaterial

Med hjärtat i Gällivare

Porträtt Efter många år på folktandvården tänkte Clivia Erdel-Kickeritz sadla om och bli truckförare i gruvan. Men så kom möjligheten att starta eget i det expansiva Gällivare.
21 okt 2019
Plusmaterial

Han satsar på Seskarö

Porträttet På Seskarö i Haparanda skärgård har den tyske tand­läkaren ­Daniel Look inrättat sin klinik. Här tar han emot ­patienter från en stor del av Norr­botten, och siktar på att även bygga upp ett patient­boende. Men det var lugnet som fick honom att flytta hit.
30 sep 2019
Plusmaterial

Hon vill se smarta flöden

Porträtt Brist på personal och en växande andel friska patienter är två faktorer som förändrat villkoren för svensk tandvård. Om folktandvården ska klara sitt befolkningsuppdrag så behövs helt nya arbetssätt, menar ­Gunilla Swanholm, tandvårdsdirektör i Region Uppsala och ­ordförande i ­Sveriges ­Folktandvårdsförening.
22 jul 2019
Plusmaterial

Hon styr i Stockholm

Porträttet Efter bland annat flera chefsjobb inom folktandvården och uppdrag som landstingsdirektör, har Eva Ljung det jobb hon vill ha: vd för Folktandvården Stockholm. För det är inom tandvården hon trivs bäst och känner att hon kan göra skillnad.
20 maj 2019
Plusmaterial

Han ser hot – och möjligheter

Porträtt Ebola, koleratoxin och misstankar om bio­logisk krig­föring är vardagsmat för Ørjan Olsvik, ­professor i medicinsk mikrobiologi vid universitetet i Tromsø. Men det är i antibiotikaresistensen han ser ett av de största framtidshoten.
23 apr 2019
Plusmaterial

Studenten i toppen

Porträtt Ett års jobb som tandvårdsbiträde var en bra ­språngbräda in i tandläkaryrket tycker Aylin Marinova, nybliven ­ordförande i Tandläkarförbundets studerandeförening. I dag går hon åttonde terminen på Karolinska institutets tandläkarutbildning.
27 mar 2019
Plusmaterial

Prefekten som lägger kariespusslet

Porträttet I somras blev Peter Lingström ny prefekt i Göteborg. ­Samtidigt fortsätter han att forska och utbilda kring ­karies, en komplex sjukdom där det alltid finns mer att upptäcka.
29 jan 2019
Plusmaterial

Hon vill att du vågar fråga

Porträtt För Pernilla Juréus är det självklart att tandvården ska ställa frågor vid misstankar om våld i nära relationer. Det är en del av uppdraget, anser hon.
27 dec 2018
Plusmaterial

På väg till Karesuando

Porträttet Livet har bjudit på omvägar, men målet för Evelina ­Marainen har alltid varit att komma hem till nejden kring Karesuando, där Sveriges nordligaste tandvårdsklinik finns.
26 nov 2018

Musiken får vänta

Porträttet För småstadstjejen Lovisa Cehlin har musik alltid varit en viktig del av livet. Hon har spelat fiol i stora orkestrar och sjungit i musikaler. Under en kombinerad musik- och volontär­resa fann hon både kärleken och sitt kall i livet. ”Jag kan hjälpa fler som tandläkare än som artist.”
23 okt 2018
Plusmaterial

Mer tid för framtiden

Porträttet I höst kliver Bent Petersen av posten som ordförande för Sveriges Folktandvårdsförening. Men engagemanget för framtiden är fortfarande starkt, både när det gäller folkhälso­frågor och den digitala utvecklingen.
2 okt 2018
Plusmaterial

Han lyssnar och vill lära

Porträtt Det får gärna vara komplext: en flerdagarskurs, ett nytt it-system, eller att samla ihop och förmedla olika ­åsikter. Stefan Adregårds drivkraft är att förstå och lära sig ­saker. Han har många uppdrag, det senaste som ledamot i Tandläkarförbundets fortbildningsråd.
5 sep 2018
Plusmaterial

Med hjärtat i glesbygden

Porträttet Han var inte bland de första att hoppa på det digitala tåget, men gjorde så med besked sedan beslutet tagits. Staffan Söderströms digitala resa sker för och med ­patienterna i Västerbottens inland.
13 aug 2018
Plusmaterial

Hygienisternas hängivna härförare

Porträttet Hon har alltid varit engagerad och haft en vilja att försöka ­påverka. Efter tio år som ordförande för Sveriges Tandhygienist­förening ser det ut som om Yvonne Nyblom får se en segdragen kamp ge resultat: en treårig utbildning för tandhygienister.
27 mar 2018
Plusmaterial

”Jag har alltid längtat tillbaka till tandvården”

Porträttet 2008 blev Angeles Bermudez-Svankvist generaldirektör på Arbetsförmedlingen efter ett antal år på olika chefsjobb inom tandvården. I dag, tio år senare, har hon återvänt till tand­vården och ett jobb som allmäntandläkare i Uppsala.
22 feb 2018

Hon fick fyra minuter

Porträttet Hon kan göra sin forskning begriplig på fyra minuter. Det gav tävlingsmänniskan Birgitta Häggman Henrikson en bronsmedalj i Forskar Grand Prix 2017.
30 jan 2018
Plusmaterial

Yvig mångsysslare

Porträttet Många känner Bengt Franzon från hans tid som stridbar ordförande för privattandläkarna inom Tandläkarförbundet. Nu har han slutat arbeta som tandläkare och forskar om hur det svenska tandvårdssystemet växt fram och fungerat.
10 jan 2018
Plusmaterial

Doldisen bakom tandvårdsstödet

Porträttet Lars Sjödin, Försäkringskassans högsta expert på tandvård, var med och utformade tandvårdsstödet redan från början. Med ett enkelt direktiv – ”gör ett högkostnadsskydd som är helt nytt och går att förändra” – deltog han i utformningen. I dag är han mycket nöjd med resultatet.
13 nov 2017
Porträttet

Tema

Porträttet

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch