Liten effekt av höjt tandvårdsbidrag

11 dec 2019
Dela artikeln
Höjningen av det allmänna tandvårdsbidraget har endast gett en liten ökning av regelbundna besök till tandvården. Det konstaterar TLV i en ny rapport.

Den 15 april 2018 dubblerades beloppet för det allmänna tandvårdbidraget, ATB, för att få fler patienter att besöka tandvården mer regelbundet i förebyggande syfte.

Nu har man jämfört antalet besök till tandvården under maj till december förra året med motsvarande period för år 2017. Bland personer över 75 år har tre procent fler besökt tandvården minst en gång, men i övriga åldersgrupper syns ingen skillnad.

Förebyggande åtgärder

Analysen visar också att fler patienter har fått förebyggande tandvård vid sina besök. Antalet informationsåtgärder har ökat med nio procent i de flesta åldersgrupper.

Även antalet patienter som fick fluoridbehandling eller tandstensborttagning ökade, men här har det skett andra regelförändringar som kan påverka resultatet.

Högre ATB

De patienter som hade ett högre ATB-belopp fick fler förebyggande åtgärder vid sina besök. Man drar slutsatsen att det finns en risk för att man ger förebyggande tandvård som inte är odontologiskt motiverad.

Reformen innebär att statens kostnader för ATB ökade från 1 miljard till 1,8 miljarder.

I rapporten påpekar TLV att detta är en utvärdering på kort sikt, och att för att reformen ska få önskad effekt behövs bättre kännedom i befolkningen om det allmänna tandvårdsbidraget.

Text: Anna Norberg

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch