Livsstilsfaktorer även bakom rotkaries
En undersökning visar att rökning ökar risken för rotkariesangrepp. Foto: Colourbox

Livsstilsfaktorer även bakom rotkaries

Forskning 21 jan 2015
Dela artikeln
Kronkaries har ett starkt samband med livsstilsfaktorer som sockerintag, tobaksbruk, alkohol- och annat drogmissbruk. Men orsakerna bakom rotkaries är inte lika väl kända.

Därför genomförde danska forskare en enkät- och tandundersökning av knappt 4 400 danskar mellan 18 och 96 år gamla med en något högre socioekonomisk profil än medeldansken.

Vid tandläkarundersökningen hade 3,7 procent av deltagarna pågående rotkaries och 26 procent hade fyllningar efter kariesangrepp i tandroten. Borstning av tänderna mer än en gång om dagen minskade risken för pågående rotkariesangrepp, medan rökning och löstagbara tandproteser ökade risken. Forskarna fann även att de som drack 15 alkoholinnehållande drinkar eller mer per vecka hade en ökad risk att ha rotkariesfyllningar. Däremot fann de inget samband med sockerintaget.

Forskarna menar att livsstilsfaktorer som dessa måste vägas in vid urval av patienter som ska få förebyggande behandling.

Läs mer:

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch