Lurade tandläkare – döms för ekobrott

Grovt bedrägeri 18 okt 2018
Dela artikeln
Skandalen kring väntrumsteve, där hundratals tandläkare blev lurade, har nått sitt rättsliga slut. Företagsledaren för Procast Media får dagsböter, men inget fängelsestraff, för bokföringsbrott, grovt bedrägeri och bedrägeri.

I juli 2017 dömdes två av Procasts chefer för ekobrott i Stockholms tingsrätt. Den ena dömdes för bokföringsbrott, grovt bedrägeri och bedrägeri och den andra endast för bokföringsbrott.

Företagsledarna dömdes till villkorlig dom med dagsböter som påföljd, men inga fängelsestraff. Den ena skulle betala sammanlagt 54 000 kronor och den andra knappt 25 000 kronor. De skulle också betala rättegångskostnaderna.

Överklagade domen
Mannen som dömdes för grovt bedrägeri och bedrägeri överklagade de delarna av tingsrättens dom.

Målet gick vidare till hovrätten, men i sista stund inför huvudförhandlingen i höst har mannen återkallat sitt överklagande till hovrätten. Det innebär att tingsrättens dom står fast.

Lurade tandläkare
Procast Media drev Dentvision, en televisionskanal för väntrum. Företaget gick i konkurs i mars 2011.

Hundratals tandläkare blev lurade att tro att de skulle få väntrumstelevision gratis. De flesta hade två avtal: ett hyresavtal och ett subventionsavtal.

Avtalen varierade, men ofta rörde det sig om en månadskostnad på uppåt 2 000 kronor per skärm som tandläkarna skulle betala till ett finansbolag i flera års tid.

Subventionen uteblev
Utrustningen skulle subventioneras till 100 procent av Procast Media, vars affärsidé var att tjäna pengar på reklam. Så fungerade det också till en början, men när Procast hamnade på obestånd började ersättningen till tandläkarna utebli.

Kvar var hyresavtalen, och tandläkarna fick fortsätta betala även efter att Procast Media gick i konkurs.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören: redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakarforbundet.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch