Majoriteten vill ha rökstopp inför operation

26 apr 2013
Dela artikeln
92 procent av befolkningen tycker att vården ska kunna kräva rökuppehåll inför vissa operationer.

Det visar Vårdbarometern 2012, en befolkningsundersökning som görs varje år för att ta reda på bland annat människors förväntningar på vården.

Frågan som ställdes var: ”Inför vissa operationer är det viktigt med rökuppehåll för att minska risken för komplikationer. Tycker du att sjukvården i dessa fall ska kunna kräva detta?”

92 procent svarade alltså ja.

Undersökningen visar också att 79 procent av befolkningen instämmer helt eller delvis med påståendet ”Det är positivt om läkare eller annan vårdpersonal diskuterar mina levnadsvanor med mig, till exempel kost, motion, tobak och alkohol”.

Vårdbarometern baseras på telefonintervjuer med 41 410 personer 18 år och äldre på uppdrag av landets landsting och regioner.

Läs Vårdbarometern här.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch