Tandläkarförbundets studerandeförening har utvärderat vad studenterna tycker om vissa delar av tandläkarutbildningarna i landet.
– Vi märkte att studenter på olika orter hade olika åsikter kring upplägget på utbildningen. Vi valde att göra enklare jämförelser av schemalagd tid och fokusera på studenternas åsikter för att respektive lärosäte ska få en bild av hur studenterna upplever sin utbildning, berättar Jessika Kylås, ansvarig för undersökningen.
En del av utvärderingen baseras på en enkät som studenter i Malmö, Umeå, Stockholm och Göteborg har svarat på. Flera frågor handlar om hur nöjda studenterna är med olika aspekter av utbildningen, till exempel handledning, patientbehandling och möjligheten att påverka utbildningen.
Andelen studenter som är nöjda eller mycket nöjda är störst i Malmö. Malmöstudenterna anser även att arbetsmiljön på kliniken är mycket god eller god i större utsträckning än studenterna på de andra orterna.
Olika upplägg
Förutom enkätsvaren har studerandeföreningen jämfört den totala schemalagda tiden samt hur många handledarledda timmar, patienttimmar och prekliniktimmar som erbjuds på de olika utbildningarna.
Jämförelsen visar att:
* Studenterna i Stockholm har mest föreläsningar och seminarier (2 263 timmar). Det är nästa fyra gånger så mycket som i Malmö (575 timmar).
* Studenterna i Malmö har däremot den längsta schemalagda tiden totalt (4 717 timmar jämfört med 3 258 timmar i Göteborg, där tiden är kortast).
* Studenterna i Umeå och Malmö har den längsta schemalagda tiden på klinik totalt, medan studenterna i Göteborg och Stockholm har minst.
Mindre nöjda
Andelen studenter i Göteborg och Stockholm som har svarat är låg, runt hälften. Därför är resultaten osäkra, men mer än hälften av studenterna i Göteborg och Stockholm som har svarat är missnöjda eller mycket missnöjda med antalet patienttimmar.
Missnöjet är också störst i Göteborg och Stockholm vad gäller antalet handledarledda timmar och de behandlingar och moment som måste utföras på klinik – minst en fjärdedel är missnöjda eller mycket missnöjda.
Drygt en tredjedel av studenterna i Göteborg och Stockholm är även missnöjda eller mycket missnöjda med sina möjligheter att påverka utbildningen.
Studenter stressar
Utvärderingen visar också att:
* Stress är ett problem under utbildningstiden. På frågan ”känner du dig stressad av skolarbetet?” svarar 45 procent av studenterna ja och 49 procent ibland. Endast sex procent svarar nej. Var tredje student i Malmö svarar ja jämför med mer än varannan i Umeå och Stockholm.
* De flesta studenter anser att de har fått lära sig hur man ergonomiskt ska arbeta för att undvika framtida arbetsskador, men andelen varierar mellan 96 procent i Umeå och bara 67 procent i Göteborg.
Läs mer om UKÄ:s utvärdering av tandläkarutbildningarna här.
* En enkät delades ut till studenter som gick de tre sista åren av tandläkarutbildningen i samband med en schemalagd föreläsning. Endast studenterna som var närvarande hade möjlighet att delta.
* Sammanlagt 412 studenter deltog i enkätundersökningen.
* Andelen av de inskrivna studenterna som svarade varierade (Malmö: 75 procent, Umeå 73 procent, Stockholm 53 procent, Göteborg: 49 procent).
* Förutom enkätsvar har studerandeföreningen jämfört antalet handledarledda timmar (föreläsningar och seminarium), antalet patienttimmar (vuxentandvård samt barn- och ungdomstandvård), antalet prekliniktimmar samt den totala schemalagda tiden (exklusive eget arbete).