Malmös bästa tandvårdshit
Musikvideon ”Min patient” handlar bland annat om ”svärmorsdrömmen i den vita rocken”. Det är malmöstudenterna Kerstin Leonard, Hogir Ismail, Omar Abdelghani, Dijar Bergström, My Vidigsson och Oskar Kösenlioglu som har gjort den. Foto: Yones Kargarfard

Malmös bästa tandvårdshit

Studentliv 18 dec 2017
Dela artikeln
"Min patient" heter en ny musikvideo av gruppen Parodiit, som består av tandläkarstuderande som går sjunde terminen i Malmö.

– Idéen till Parodiit fick vi från tandläkarstudenter i USA som har gjort parodier om utbildningen och tandvården. Eftersom det inte fanns någon som gjorde något liknande i Norden, ville vi börja med det, berättar Omar Abdelghani som är ordförande i gruppen och något av en frontfigur.

Parodiit startades 2016. Gruppens musik är en blandning av pop och hiphop.

– Jag samlade ihop några kompisar som gillar att ha kul, filma och redigera och så startade vi Parodiit, som blev en grupp i studentkåren. Sedan dess har vi även lyckats rekrytera nya medlemmar.

Han spelar gitarr och sjunger på fritiden och har även lärt sig använda inspelningsprogram.

– Det gör det möjligt för oss att låta som proffsiga artister trots att vi spelar in i mitt sovrum.

Förutom Omar består gruppen i dag av Hogir Ismail, My Vidigsson, Kerstin Leonard, Dijar Bergström, Noor Khazal och Oskar Kösenlioglu, som går termin sju på tandläkarutbildningen samt Soma Rashid som är tandtekniker.

Bakom kameran jobbar Volkan Asan, som går termin fem på tandläkarutbildningen och Abbas Hussein, som är tandhygienist. De redigerar också videorna.

– Från början ville vi göra narr av stereotyper som finns om tandläkare. Efter vår första musikvideo fick vi enorm support på sociala medier, från tandläkarstudenter på andra lärosäten och från handledare på skolan, vilket har motiverat oss att fortsätta.

Kraven från utbildningen begränsar tiden som studenterna kan satsa på Parodiit, men de diskuterar ofta nya idéer när de träffas i skolan varje dag.

Gruppens första låt, ”Ont i sin tand” har fått över 11 000 visningar på Youtube och enligt Omar runt 77 000 visningar på Facebook.

Den inspirerade tandläkarstuderande på Karolinska institutet, som nyligen gjorde en egen musikvideo: ”KI det är vi”.

Janet Suslick

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch