Mammuttand gav världens äldsta DNA
Tanden från en nyupptäckt typ av mammut, Krestovkamammuten, innehöll DNA som visade sig vara 1,2 miljoner år gammalt. Foto: Pavel Nikolskiy

Mammuttand gav världens äldsta DNA

EVOLUTION 18 feb 2021
Dela artikeln
Världens hittills äldsta kända DNA har hittats i tanden från en mammut som levde för upp till 1,2 miljoner år sedan.

Det är forskare vid Centrum för paleogenetik i Stockholm som har analyserat arvsmassan från tanden. Studien publicerades i går i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Love Dalén

– Vi har hittat DNA i mammuttänder som har funnits nergrävda i permafrosten i Siberien i mellan 700 000 och 1,2 miljoner år. Det är första gången som någon utvunnit DNA från ett prov som är mer än en miljon år, säger Love Dalén, professor i evolutionär genetik och forskningsledare vid Centrum för paleogenetik.

Det äldsta provet, 1,2 miljoner år gammalt, kom från en hittills okänd evolutionär linje som skiljdes från andra mammutar för mer än två miljoner år sedan.

Den nyupptäckta typen av mammut, som forskargruppen kallar Krestovkamammuten, tillhör den linje av mammutar som koloniserade Nordamerika för 1,5 miljoner år sedan.

Analyserna visar att den nordamerikanska Columbiamammuten var en hybrid mellan Krestovkamammuten och ullhårig mammut. Forskarna uppskattar att de parade sig för omkring 420 000 år sedan.

– De här DNA-proverna är så otroligt gamla att det nästan är svårt att greppa. Proverna är tusen gånger äldre än vikingatida lämningar, och är från en tidsperiod innan det ens fanns människor och neandertalare, säger Love Dalén.
Janet Suslick

FAKTA – Läs artikeln i Nature

* Centrum for paleogenetik är ett tvärvetenskapligt samarbete mellan Stockholms universitet och Naturhistoriska riksmuseet. Forskningen är fokuserad på analyser av DNA från historiska och forntida lämningar.

Läs artikeln “Million-year-old DNA sheds light on the genomic history of mammoths” i Nature här.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch