Män tjänar ett par semestrar mer
På tio år tjänar manliga tandläkare ett par semesterresor mer än sina kvinnliga kollegor. Foto: Colourbox

Män tjänar ett par semestrar mer

Kvinnodagen 8 mar 2017
Dela artikeln
Manliga tandläkare tjänar i genomsnitt mer än kvinnliga. Inom folktandvården är männens medellön tio procent högre.

En stor andel av skillnaden går att förklara genom faktorer som ålder, befattning, län, sysselsättningsgrad och anställningsform, enligt en ny rapport från Saco. Men när man har tagit bort sådant finns det en oförklarad löneskillnad mellan män och kvinnor på 2,2 procent.

Mycket eller lite? Om en kvinnlig tandläkare har en månadslön på 45 000 kronor och hennes manliga kollega tjänar 2,2 procent mer, blir det nästan en tusenlapp i månaden som skiljer, eller drygt 12 000 kronor på ett år.

På tio år tjänar mannen drygt 120 000 kronor mer före skatt, eller runt 60 000 kronor efter skatt. För det blir det ett par charterresor för en tvåbarnsfamilj.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch