Många asylsökande missar hälsoundersökning

12 maj 2014
Dela artikeln
Nära hälften av de personer som söker asyl i Sverige får inte den hälsoundersökning de har rätt till.

Det visar en granskning som Sveriges Radios Ekoredaktion har gjort.

Syftet med hälsoundersökningen är att undersöka om den sökande behöver vård och att upptäcka smittsamma sjukdomar. Vid undersökningen ska personen även få information om hur sjukvård och tandvård fungerar i Sverige. När det gäller barn som undersöks ska informationen även innehålla en beskrivning av tillgången på förebyggande vård.

Dåliga på information

Att inte alla undersöks kan ha flera orsaker.

– Det kan ha med kallelser att göra, på vilket sätt man kallar. Om man – som har varit fallet tidigare – skickar ut kallelser på svenska. Om man inte upprepar kallelsen om individerna inte kommer, säger Robert Jonzon på Folkhälsomyndigheten till radion.

Han påpekar vidare att Migrationsverket och landstingen är dåliga på att informera om syftet med hälsoundersökningen, vilket kan bidra till att många inte vågar gå dit.

Text: Linda Persson

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch