Menscykel påverkar smärtupplevelsen

Forskning 9 maj 2017
Dela artikeln

Tandläkare bör anpassa insättning av fast tandställning på kvinnor efter deras menstruationscykel. Det hävdar kinesiska forskare i en studie. 

Kvinnans menstruationscykel är uppdelad i två distinkta faser – follikelfasen och lutealfasen. Follikelfasen inleds med menstruationens första dag och varar sedan 10–14 dagar tills ägglossningen sker och menstruationscykeln går in i lutealfasen, som varar 12–16 dagar. Ett antal hormoner varierar ganska kraftigt i koncentration i kvinnans kropp under processen och förutom den primära funktionen att förbereda för ägget i livmodern så påverkar hormonförändringarna även smärtupplevelsen.

Nu har kinesiska forskare undersökt hur menscykelns faser påverkar smärtupplevelsen i samband med montering av en fast tandställning med brackets och båge.

Totalt omfattar studien 76 unga vuxna kvinnor (medelålder cirka 26 år). Forskarna delade in dem i två grupper beroende på var i menstruationscykeln kvinnorna befann sig, antingen i follikelfas eller lutealfas. Sedan fick de gradera smärtan på en 100 mm VAS-skala under de första tre dagarna efter montering av stålbågen.

Forskarna kan visa att smärtan upplevdes signifikant starkare i lutealfasen och att smärtan generellt var kraftigast under de två första dagarna för att sedan minska dag tre.

Övriga faktorer som påverkade upplevelsen av smärtan var oral hälsorelaterad livskvalitet, utbildningsnivå samt ångest och oro.

Forskarna föreslår att tandläkare bör se till att behandlingen på kvinnliga patienter inleds under follikelfasen i menstruationscykeln för att minska den upplevda smärtan.

 

 

Källa:

Oral Dis; Long et al.

Läs mer: http://bit.ly/2oUiw1C 

Text: Fredrik Hedlund

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch