Miljoner satsas på nytt AI-verktyg
Målet med projektet är att träna artificiell intelligens i att titta på panorama­röntgenbilder och intraorala bilder för att hitta tecken på sjukdom. Foto: Colourbox

Miljoner satsas på nytt AI-verktyg

Artificiell intelligens 10 maj 2021
Dela artikeln
Nu satsar Norges forskningsråd 11 miljoner kronor på att utveckla teknik för tidig upptäckt av abnormaliteter och orala sjukdomar med hjälp av artificiell intelligens.

Företaget Boneprox, som sedan tidigare har en plattform för bildanalys, har fått uppdraget att projektleda arbetet.

Peder Remman

Peder Remman

– Vi har länge arbetat med analys av tandröntgenbilder. För detta uppdrag samarbetar vi både med kommersiella aktörer och institutioner med kunskap om odontologi och AI, säger Peder Remman, vd för Boneprox.

Målet med projektet är att träna artificiell intelligens i att titta på panoramaröntgenbilder och intraorala bilder för att hitta tecken på sjukdom. Initialt tittar man på karies och par­odontit.

– Tanken är att maskinen ska kunna lära sig att hitta det som människan inte kan se, så att man kan använda detta som ett hjälpverktyg för att jobba preventivt.

Hundratusentals människor

Projektet, AI-Dentify, startar i år och ska sedan ha utvecklat, testat och implementerat ett AI-verktyg till år 2024. Förutom Boneprox ingår det norska forskningsinstitutet Sintef, som står för utvecklingen av programvara, och specialisttandläkare från norska Tannhelsetjenestens Kompetansesenter.

– Det kan vara svårt att få tag på data för att utveckla teknik, men i detta projekt har vi tillgång till tandröntgenbilder från HUNT, en av världens största hälsoundersökningar med data från hundratusentals människor under 30 år.

Boneprox har i dag en teknisk plattform för bildanalys, som har använts för medicinska åldersbedömningar och för att upptäcka benskörhet, och en specialistplattform.

– AI är nytt för oss, men vi tänker oss att det här blir nästa nivå: att kunna hitta andra sjukdomar med AI, och att detta blir en del av vår plattform.

Text: Anna Norberg

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch