Mjölktand från järnåldern hittad i Skåne
Ines Roos Bengtsson hittade en tand i Uppåkra, Skåne. Den har visat sig vara över 2 000 år gammal. Foto: Uppåkrastiftelsen

Mjölktand från järnåldern hittad i Skåne

ARKEOLOGISKT FYND 17 sep 2021
Dela artikeln
Nordens tidigaste historia skrivs om. En mjölktand i Uppåkra i Skåne visar sig vara 2 100 år gammal.

Ines Roos Bengtsson, i dag 13 år, hittade mjölktanden 2019. Tanden har undersökts och analyserats i två år, och nu har experterna kommit fram till att den är minst 2 100 år gammal. Bland annat har kol-14-metoden använts.

Tanden är den första mänskliga kvarlevan från järnålderns tidigaste period som har hittats i Uppåkra, som ligger mellan Malmö och Lund.

I området ligger Nordens största och mest fyndrika järnåldersbosättning. Hittills har runt 35 000 arkeologiska fynd gjorts, trots att bara en bråkdel av området hittills har grävts ut.

Uppåkra var ett viktigt maktcentrum under drygt tusen år, fram till runt år 1 000, enligt Uppåkra Arkeologiska Center, som undersöker området i samarbete med Lunds universitetet och med hjälp av tusentals skolbarn i Skåne.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch