Moms införs på kosmetisk tandvård

Skatt 22 dec 2014
Dela artikeln
Operationer och behandlingar i munnen som görs enbart i kosmetiskt syfte blir momspliktiga vid årsskiftet.

Mervärdesskatten (moms) införs på ingrepp som görs för att förändra eller förbättra utseendet. Däremot behöver man inte betala moms om operationen eller behandlingen helt eller delvis är medicinskt motiverad.

Tandläkare eller tandhygienister bedömer om ingreppet är medicinskt motiverat. Om åtgärden ingår i högkostnadsskyddet enligt Tandvårds- och läkemedelsverket (TLV), talar det för att den är undantagen skatteplikt.

Det kan till exempel röra sig om rekonstruktiva operationer och behandlingar som görs efter en olycka eller en sjukdom eller om åtgärder som görs på grund av medfödda missbildningar. Tandreglering som görs för att förbättra bettfunktionen är också momsbefriad.

Tandblekning som görs för att patienten vill ha vitare tänder ska man däremot betala moms på.

Bakgrunden till de nya reglerna är en dom från högsta förvaltningsdomstolen.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch