Muncancer ska upptäckas med AI
Folktandvården i Stockholm och Dalarna screenar för muncancer med hjälp av borstprov och artificiell intelligens. Foto: Colourbox

Muncancer ska upptäckas med AI

Oral cancer 28 nov 2019
Dela artikeln
Patienter med risk för muncancer ska upptäckas i tid inom tandvården med hjälp av borstprov och artificiell intelligens, AI. Det testas nu i ett forskningsprojekt.

Hittills har det saknats ett screeningprogram för att tidigt upptäcka oral cancer. Därför testar folktandvården i Stockholm och Dalarna att screena för muncancer inom allmäntandvården.

Förhoppningen är att screening för oral hälsa i allmäntandvården kan rädda liv genom att tidigt hitta förändringar som på sikt annars hade utvecklats till munhålecancer. En annan förhoppning är att allmäntandvården på så sätt också avlastar specialisttandvården.

Istället för att ta biopsi använder allmäntandläkaren eller tandhygienisten en liten borste för att ta cellprover från munnen. Det är smärtfritt för patienten och enkelt för personalen.

Cellprovet analyseras sedan med hjälp av AI och automatiserad diagnostik.

Samarbetsprojekt
Forskningsprojektet är en samverkan mellan Folktandvården Stockholm, Region Dalarna, Karolinska institutet, Karolinska universitetssjukhuset, Centrum för bildanalys vid Uppsala universitet och SciLifeLab, ett nationellt center för molekylära biovetenskaper.

Jan-Michaél Hirsch

Projektledare för Folktandvården Stockholm och Uppsala universitet är Jan-Michaél Hirsch, professor emeritus och Christina Runow Stark, tandläkare och medicine doktor. Kristina Edman, tandhygienist, forskningsstrateg och vårdutvecklare leder projektet i Dalarna.

Jan-Michaél Hirsch vill gärna se ett nationellt program för screening av munhålan för att minska antalet cancerfall.
Janet Suslick

FAKTA – ORAL CANCER

* Runt 1 000 fall av oral cancer upptäcks i Sverige varje år.

* Förekomsten av munhålecancer ökar i landet.

* Det finns olika orsaker och bidragande orsaker. Förutom ärftliga faktorer och ökande ålder spelar exempelvis tobak, alkohol, förekomst av humant papillomvirus (HPV) och dålig munhälsa roll.

Källa: ”Screening kan minska insjuknande i munhålecancer”, artikel i Tandläkartidningen nr 9 2017

 

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören: redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch