Museinämnden söker medlemmar
Louise Ericson, museinämndens ordförande, söker historieintresserade personer till Tandläkare-Sällskapets museum i Kista. Foto: Janet Suslick

Museinämnden söker medlemmar

odontologins historia 18 mar 2022
Dela artikeln
Svensk förening för odontologins historia söker nya medlemmar.

– Vi behöver nya krafter som kan jobba med Svenska Tandläkare-Sällskapets museum i Kista, säger Louise Ericson, museinämndens ordförande.

I museet finns spännande fynd om livet som tandläkare förr. Det finns tusentals föremål som har donerats under åren och de som är aktiva i Svensk förening för odontologins historia har stora kunskaper. De lär gärna upp ”nästa generation”.

Bakom museet står Svenska Tandläkare-Sällskapet, Europas äldsta bestående nationella tandläkarsammanslutning och det näst äldsta tandläkarsamfundet i världen. Tandläkare-Sällskapet bildades 1860 i Stockholm och blev en nationell sammanslutning året därpå. Sedan 1984 är Svenska Tandläkare-Sällskapet en stiftelse till stöd för odontologisk vetenskap och forskning.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Tandläkarkonsten förr"

Pionjär inom svensk tandvård

HOVTANDLÄKARE ”Korrt underrättelse om de mäst vanliga tand-sjukdomar” gavs ut 1799 och var den första boken skriven på svenska som ägnade sig helt åt tandsjukdomar och tandvård. Boken finns på Svenska Tandläkare-Sällskapets museum i Kista.
10 jun 2022

Pelikanen gjorde extraktioner enklare

Tandläkarkonsten förr Pelikanen, en speciell tång för tandextraktioner, sägs ha uppfunnits av fransmannen Guy de Chauliac.
3 jun 2022

Upptäckte bakterier med minimikroskop

Tandläkarkonsten förr År 1674 gjorde den nederländska mikrobiologen Antonie van Leeuwenhoek ett minimikroskop med bikonvexa linser. Ett par år senare var han den första som såg bakterier.
14 apr 2022

Kunglig protes

TANDLÄKARKONSTEN FÖRR Kung Karl XIV Johan bar protes. Den finns i en monter på Svenska Tandläkare-Sällskapets museum i Kista.
11 mar 2022

1920-talets fiberoptik

TANDLÄKARKONSTEN FÖRR Glasögon med ”fiberoptik” fanns redan på 1920-talet. De här tillhörde Margareta Dufwa, en påhittig tandläkare i Stockholm. Hon använde dem när hon behövde extra ljus.
4 mar 2022

Banbrytande bok om tandläkarkonsten

TANDLÄKARKONSTEN FÖRR Pierre Fauchard kallas för ”tandläkarkonstens fader”. Hans bok ”Le Chirurgien Dentiste ou Traité des Dents” var banbrytande. Svenska Tandläkare-Sällskapet äger flera exemplar.
14 jan 2022

Universaltången tog mindre plats

TANDLÄKARKONSTEN FÖRR Denna universaltång, tillverkad 1890 i Eskilstuna av Johan Engström, finns i Svenska Tandläkare-Sällskapets samlingar på museet i Kista utanför Stockholm.
17 dec 2021

1930-talets mobila tandvård

TANDLÄKARKONSTEN FÖRR Margareta Dufwa blev tandläkare 1925 och arbetade huvudsakligen i Stockholm, men på 1930-talet åkte hon ett antal somrar till Norrland som gästtandläkare.
19 aug 2021

Tandläkare fick ”röntgennekros”

TANDLÄKARKONSTEN FÖRR Röntgen började användas inom tandvården redan ett par år efter att Wilhelm Conrad Röntgen upptäckte röntgenstrålar 1897. Tandläkarinstitutet i Stockholm fick sin första röntgenapparat 1911.
11 jun 2021

Före high speed

TANDLÄKARKONSTEN FÖRR Det vanligaste sättet att bli av med tandvärk förr var att dra ut tanden, men efterhand hittade tandläkare på fiffiga sätt att rädda tänder.
7 maj 2021

Gamla tandvårdsprylar och klassisk musik

TANDLÄKARKONSTEN FÖRR Sugen på att se en urverksdriven borrmaskin från 1860-talet till tonerna av klassisk musik?
14 maj 2021

Istället för att klippa av tummen

PELLE SNUSK Förr skulle barn till varje pris hindras från att suga på tummen.
23 apr 2021

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch