När tandborsten blir intelligent
Med hjälp av artificiell intelligens och en uppkopplad tandborste kan du få tips om hur du bör borsta dina tänder. Foto: Colourbox

När tandborsten blir intelligent

Artificiell intelligens 15 nov 2018
Dela artikeln
Större datamängder än en mänsklig hjärna kan överblicka. Men artificiell intelligens kan hitta mönster och dra slutsatser. Till exempel varna för riskbeteenden utifrån information om hur någon borstar tänderna.

– Det ultimata vore om alla tandborstar var uppkopplade, säger AI-entreprenören ­Michael Collaros.

Han jobbar just nu med artificiell intelligens för personalisering av användarupplevelser. Alltså det som till exempel ger oss tips på vilken film vi skulle vilja se, baserat på vårt tidigare beteende. Men tekniken fångar även upp trender och förändringar globalt och ska kunna förutsäga vad som är på väg att hända.

– Samma matematik som vi använder för att titta på beteenden kan användas för att titta på till exempel rörelse­mönster.

”I princip skulle man kunna titta på vilken tand man borstade.”

Han berättar om projekt där man använt AI för att analysera äldre människors rörelsedata och slå larm om detta avviker. Om projekt inom missbruksvården där man tidigt fångar upp tendenser på återfall genom enkla frågor och en alkoholmätare. Om möjligheten att följa hur människor rör sig i en butik, och om robothandel inom finanssektorn.

– Samma teknik skulle kunna användas för att titta på hur någon sköter sin munhygien. Både för att se att man borstar och hur tandborsten rör sig i munnen. I princip skulle man kunna titta på vilken tand man borstade.

Guldet i systemet

På så sätt skulle man kunna förutspå risk för karies, informera användaren om hur hen sköter sin munhygien och larma om det finns ett riskbeteende. Han tänker sig också att denna data skulle kunna skickas direkt till personens journal, eller användas i forskningsstudier.

– En databas med hundra­tusen­tals användare ger ju en bra bild av verkligheten med bra kvalitet på data. Det blir en riktig wow-faktor.

Det är här AI kommer till bäst nytta: för att titta på stora mängder insamlade data, analysera dem, se samband som en människa inte kan se, dra slutsatser och lämna förslag. Michael Collaros beskriver tillgången på data som guldet i systemet.

Anonymiserade uppgifter

– Frågan är vem som ska äga data? Om det är till exempel en tandborsttillverkare som har tekniken kommer data att hamna hos dem, fast det egentligen borde hamna inom forskningen.

Och hur blir det med den personliga integriteten om vi låter AI övervaka hur vi sköter vår tandborstning? Michael Collaros pekar på erfarenheterna från äldrevården: man vill hellre bli övervakad än att bli liggande och inte kunna kalla på hjälp.

– När det gäller ens hälsa vill man gärna att samhället går in och kikar. Om en teknik är till nytta för en själv blir man positiv. Inom Europa är det ­också väldigt reglerat hur man får hantera personuppgifter och hur det ska lagras och skyddas. Ofta anonymiserar man uppgifterna.

Styra kärnvapen

Han medger att det finns baksidor med teknikutvecklingen; även de ”dåliga branscherna” blir bättre. Han nämner precisionsvapen och övervakning, och påpekar att det kan vara en farlig teknik beroende på vilka intressen som finns bakom.

– Inom militären tittar man till exempel på att låta algoritmer fatta beslut. Ska AI styra kärnvapen?

Michael Collaros tror att AI på tio–femton års sikt kommer att bli så stort att det förändrar samhället.

– Om kanske sex–sju år kan vi vara uppkopplade med sensorer som hjälper oss med prevention. På sikt tror jag att AI kan ta över många av tandläkarens arbets­uppgifter, dra slutsatser om status i patientens mun och göra ingrepp på ett säkrare sätt än en människa kan.

På riksstämman

Vad är artificiellt lärande och hur använder vi det i omsorgen?

Michael Collaros och Steve Dahlskog

Fredag 16 november, kl 13.00–14.00

Text: Anna Norberg

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Riksstämman 2018"

Pris till bästa forskningsrapport

Riksstämman 2018 Emma Göranson har vunnit priset för bästa forskningsrapport i samband med årets odontologiska riksstämma. Hon får 10 000 kronor.
16 nov 2018

Spottprov kan ersätta bajsprov

Riksstämman 2018 I framtiden kan salivprov kanske ersätta avföringsprov för att ställa diagnos på inflammatorisk tarmsjukdom, enligt Mirjam Majster, tandläkare och doktorand vid Karolinska institutet.
15 nov 2018

Övergrepp kan upptäckas inom tandvården

Riksstämman 2018 Minnet av sexuella övergrepp kan hos en del personer väckas i tandvårdsvårdssituation. Genom att lära sig känna igen subtila signaler kan tandläkaren hjälpa till.
15 nov 2018

Lyckad satsning för barnens munhälsa

Riksstämman 2018 På Universeum i Göteborg erbjuds en permanent munhälsolektion. Barn som besöker utställningen Hälsa lär sig om munnen, maten och tandvården på ett roligt sätt. Folktandvården Västra Götaland är nöjd med sin satsning.
14 nov 2018

Digitalteknik hjälper estetik

Riksstämman 2018 Bra kommunikation hänger ihop med ett vackert slut­resultat. Två av föreläsarna på årets riksstämma har med hjälp av digital teknik förfinat sitt arbetssätt inom protetik.
14 nov 2018

Pris för artikel om­ biologiska reaktioner

Pris Tandläkartidningens pris för bästa vetenskapliga översiktsartikel går i år till en artikel med titeln ”Biologiska reaktioner på dentala material” som publicerades i Tandläkartidningen nummer 11/2017. De fem artikelförfattarna, med Lars Björkman i spetsen, är verksamma vid Universitetet i Bergen i Norge samt NIOM, Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer i Oslo.
14 nov 2018

Virtuell verklighet vägleder tandläkare

Simulering Ny teknik ger nya möjligheter till simulering. Hur man lägger upp ­utbildningen och hur man följer student­ernas framsteg kan se annorlunda ut om bara några år.
13 nov 2018
Plusmaterial

Bristfällig standard ­döljer vibrationsproblem

Arbetsmiljö Vibrationsstandarden ISO 5349 bedömer högfrekventa vibrationer, som överstiger 1 250 Hz, som irrelevanta. Genom att standarden ”tar bort” högfrekventa vibrationer kan tillverkare kalla en highspeedborr för vibrationsfri. Men vibrationerna finns där, och de är inte goda.
13 nov 2018

En avhandling som ger avtryck

Forskaren Tiden kan vara inne för allmäntandläkare att satsa på intra­oral skanning, tycker Björn Gjelvold, protetiker och doktorand i Malmö. På årets odontologiska riksstämma föreläser han om digitala avtryck.
12 nov 2018
Plusmaterial

Kliniken som testar framtidens tandvård

Digitalisering På Folktandvården Idun ska det vara högt i tak för nya idéer och personalen har tid avsatt för innovation. Det handlar både om ny teknik och nya sätt att arbeta. Välkommen till världens smartaste tandvårdsklinik.
9 nov 2018

Provkör framtiden

Riksstämman 2018 Det är inte alla dagar man får chansen att provköra fram­tiden. På årets odontologiska riksstämma på Svenska mässan i Göteborg får du möjligheten. Under besöket i Future Lab kommer du att bli både utmanad och framtidspeppad.
8 nov 2018

Frisktandvårdspatienter får fler fyllningar

Ny rapport Patienter med frisktandvård har fler åtgärder för sjukdomsbehandling, fyllningar och kronor än patienter som betalar löpande för sin tandvård, berättar Lars Gahnberg, registerhållare och ansvarig för Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa).
8 nov 2018

Karies ökar hos de äldsta

Riksstämman 2018 Karies och fyllningar ökar hos de äldsta. Det visar Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) i sin senaste årsrapport.
7 nov 2018

FN intresserat av en miljard tandköttsfickor

Big data Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) väcker intresse internationellt.
6 nov 2018

Bus eller godis? Karies fortsätter öka hos barn

Ny årsrapport Karies fortsätter att öka hos yngre barn, visar Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit (Skapa) i sin senaste årsrapport.
31 okt 2018

Här är årets tandläkarstudenter 2018

Pris – Odontologi är det roligaste jag vet! Jag tror att jag får priset för att jag brinner för det jag gör och alltid vill det bästa för mina patienter, säger Jonathan Wiberg, som är årets student på Karolinska institutets tandläkarprogram.
17 okt 2018

Tandläkare talar ut

Karriär En idé om att sprida odontologisk kunskap fick Nicole Winitsky att starta en podd. Hon tycker att fler borde upptäcka poddformatet som ett sätt att lära sig nytt.
5 nov 2018
Plusmaterial

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch