Neandertalare använde tandpetare
Neandertalarna dog ut i Europa för cirka 30 000 år sedan. Illustration: Colourbox

Neandertalare använde tandpetare

Forskning 20 maj 2021
Dela artikeln
Två tänder från en utgrävning i södra Polen har visat sig komma från neandertalmänniskor som levde i området för över 46 000 år sedan. Märken på en av tänderna tyder på att de kommer från en individ som har skött sin tandhygien med tandpetare.

Ett europeiskt forskarteam har undersökt två tänder från Stajnia-grottan i södra Polen. De har analyserat dna från tänderna och tittat på hur de ser ut: kuspar, upphöjningar och fördjupningar, kronans diameter, emaljens tjocklek och relationen mellan olika typer av tandvävnad. På så sätt har man kunnat fastställa att de kommer från neandertalmänniskor, och inte från någon annan människoart.

Den ena tanden, en premolar från överkäken, tros komma från en individ i 20-årsåldern. Den andra tanden, en molar från höger underkäke, tros komma från en individ i 30-årsåldern. På den senare tanden finns spår efter slitage som tyder på att personen har gjort rent med tandpetare.

– Det verkar som om tandens ägare har gjort rent tänderna. Troligtvis har det funnit matrester som behövde tas bort mellan de sista två tänderna. Vi vet inte vad tandpetaren var gjord av – en trästicka, en bit av ett ben eller ett fiskben. Det måste ha varit ett ganska styvt, cylinderformat föremål, som individen använde tillräckligt ofta för att det skulle lämna tydliga spår, säger Wioeletta Nowaczewska, vid universitetet i Wrocław och som leder forskargruppen, i en intervju i Heritage Daily.

Tänderna hittades vid en utgrävning år 2010, tillsammans med lämningar från 60 olika små och stora däggdjur och fåglar. Djurarterna är typiska för den blandning av stepp och tundra som fanns i området under den senare delen av den geologiska epoken pleistocen, och analyser visar att fyndet är över 46 000 år gammalt.

Text: Anna Norberg

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in, kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch