Neandertalares tandsten visar hur de mådde
DNA som har bevarats i neandertalarnas tandsten visar vad de åt och hur de mådde. Illustration: Colourbox

Neandertalares tandsten visar hur de mådde

Paleokost 9 mar 2017
Dela artikeln
Neandertalarnas tandsten avslöjar detaljerna kring vad de åt och hur de mådde. Det visar en artikel i vetenskapstidskriften Nature.

Neandertalare i Belgien åt mycket kött, och placken som finns bevarat innehåller DNA från ullhårig noshörning och vilda mufflonfår, som var vanligt förekommande i deras stäppmiljö.

Hos neandertalarna i grottan El Sidrón i Spanien hittade forskarna däremot inget kött. Placken innehåller istället spår av svamp, pinjenötter och mossa som de samlade i skogen.

Skillnaderna i matvanorna speglas också i bakterierna som förekommer i placken. Köttkonsumtionen är kopplad till en större variation i bakteriefloran.

Forskarna har även upptäckt bevis för självmedicinering hos en neandertalare i Spanien. Neandertalaren hade en abscess i käkbenet och visade tecken på magtarmproblem. Individen åt bark från poppel, som innehöll acetylsalicylsyra och det fanns också spår av penicilliummögel.

Läs Natures artikel ”Neanderthal behaviour, diet, and disease inferred from ancient DNA in dental calculus”.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch