Niels Ganzer skrev bästa avhandlingen
Niels Ganzer får 35 000 kronor för sin doktorsavhandling om miniskruvar som förankringsförstärkning vid ortodonti. Foto: Frida Ganzer

Niels Ganzer skrev bästa avhandlingen

RIKSSTÄMMAN 2020 10 nov 2020
Dela artikeln
En doktorsavhandling om miniskruvar som förankringsförstärkning vid ortodonti får Svenska Tandläkare-Sällskapets pris för bästa avhandling.

Niels Ganzer, som skrev avhandlingen, arbetar som ortodontist på Folktandvården Gävleborg. Han är tacksam för priset, som är på 35 000 kronor.

Hur känns det att få priset?
– Ja, det känns naturligtvis helt fantastiskt. Det kom oväntat men det var en glad överraskning när jag blev uppringd, säger han.

Niels Ganzer har utvärderat en ny behandlingsmetod, miniskruvar inom tandreglering, med hjälp av randomiserade, kontrollerade studier.

– I avhandlingen beskriver vi inte bara hur det fungerar rent tekniskt. Ett delarbete är patientcentrerat och ett annat undersöker kostnadseffektiviteten. Det blir med andra ord ganska konkreta fynd som kommer patienterna till nytta. Redan i dag har vi ändrat några rutiner för hur vi använder miniskruvar hos oss.

Niels Ganzer säger ”vi” eftersom han vill poängtera att många personer har bidragit, bland andra handledarna Ingalill Feldmann, övertandläkare i Gävle och Lars Bondemark, professor vid Malmö universitet.

”Vetenskaplig metodik på högsta nivå”
Enligt prismotiveringen tar hans avhandling avstamp i en konkret klinisk frågeställning och applicerar ”vetenskaplig metodik på högsta nivå” för att belysa hur miniskruvar kan användas inom tandreglering.

”Avhandlingen är välskriven, mycket strukturerad och bygger på randomiserade prospektiva studier.”

Den är viktig inom ämnet ortodonti och samtidigt ett exempel på hur tvärvetenskapligt forskningssamarbete ”kan lyfta avhandlingens resultat och betydelse ytterligare”. Resultaten kommer att få stor klinisk betydelse, enligt prismotiveringen.

Prisceremonin blir digital
Coronapandemin sätter stopp för den vanliga prisutdelningen. Årets odontologiska riksstämma blir digital och en presentation av priset sker också digitalt i samband med invigningen.
Han föreläser också under riksstämman. Programpunkten heter ”Hur snett ska det vara?”
Niels Ganzer kommer att använda prispengarna för att finansiera forskning och en del tänker han donera till Tobiasregistret, det svenska registret för blodstamceller.
Janet Suslick

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Andra artiklar i temat "Riksstämman 2020"

Så kan placerade barn få bättre munhälsa

NY RAPPORT Barn och unga som placeras i familjehem eller institutionsvård har sämre munhälsa än barn som inte är placerade. Socialstyrelsen presenterar nu förslag på hur det kan förbättras.
12 nov 2020

Nya rekommendationer om aerosoler i tandvården

RIKSSTÄMMAN 2020 Nya nationella rekommendationer för hur tandvården kan minska risken för smittspridning i samband med aerosolbildande behandlingar presenteras inom kort. Det berättar Bodil Lund i en föreläsning vid årets odontologiska riksstämma.
11 nov 2020

Tufft läge för branschen

Riksstämman 2020 Föreningen Svensk Dental­handel är en av organisatörerna bakom Swedental, mässan som kompletterar Odontologisk Riksstämma som den årliga mötesplatsen för Tandvårdssverige. I år är mässan inställd. Vad innebär det för branschen?
10 nov 2020

Tandläkare, forskare och innovatör

Forskaren Det tog 30 år från idé till produkt, men sedan dess har tiotusentals patienter blivit hjälpta av sjukhustandläkaren Mary Häggs träningsredskap mot besvär som sväljproblem och sömnapné.
9 nov 2020

Kunskap på distans under riksstämman 2020

RIKSSTÄMMAN 2020 Det blir en annorlunda odontologisk riksstämma i år. Visserligen är varje riksstämma unik till tema och innehåll, men i år är hela formatet nytt. Årets riksstämma är digital och be­sökarna deltar på distans.
9 nov 2020

Här är årets studenter 2020

RIKSSTÄMMAN 2020 Varje år blir fyra duktiga tandläkarstuderande utsedda till årets student. Förutom äran, får de 10 000 kronor vardera. De kommer också att uppmärksammas i samband med årets odontologiska riksstämma, som för första gången blir helt digital.
4 nov 2020

Här är årets studenter genom tiderna

DENTATUSPRISET Dentatuspriset har delats ut till årets bästa studenter sedan slutet av 1980-talet. Här är (nästan) alla som har fått priset genom åren.
4 nov 2020

Magnus Hakeberg får Forssbergspriset

RIKSSTÄMMAN 2020 Magnus Hakeberg, professor i Göteborg, får Forssbergspriset 2020, bland annat för studier om hur tandvårdsfobi påverkar patienters orala hälsa och för att han har utvecklat behandlingsmodeller som har varit viktiga för tandvårdsrädda patienter.
29 okt 2020

Riksstämman 2020 blir digital

Riksstämman Nu står det klart att Odontologisk Riksstämma 2020 inte kommer att genomföras i Göteborg. I stället blir det en digital version under två halvdagar i november.
1 jul 2020

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch