NIOM fyller 50 år

Forskning 8 jun 2022
Dela artikeln
I år har det gått 50 år sedan NIOM, Nordiska institutet för dentala material, grundades. Ett halvt sekel och ett fyrsiffrigt antal publikationer senare, pågår fortfarande arbetet med att skapa säkra och välfungerande dentala material.

verktyget, då som nu, är forskning och testning av dentala material. Men där det i början mest handlade om amalgam publicerar dagens NIOM artiklar om antimikrobiella effekter, biverkningsproblem och hållbara arbetssätt. För att nämna några.

Jon E Dahl

Jon E Dahl

– Mycket av det vi forskar om i dag var otänkbart för 50 år sedan. Då handlade det också mycket om det nordiska certifieringssystemet, säger direktör Jon E Dahl.

Jon E Dahl har lett NIOM sedan 2011. Många känner honom också som professor i odontologi och föreläsare.

NIOM:s årliga listor

Det nordiska certifieringssystemet, populärt kallat ”listorna”, var ett system som gjorde det enkelt för tandläkare att veta om materialen uppfyllde standardiserade krav. Om ett material fanns på NIOM:s årliga listor godkändes det. I vissa länder, till exempel Norge, var det obligatoriskt att följa listorna vid inköp.

– Det gjorde NIOM till en viktig spelare. Särskilt när flera länder utanför samarbetet började använda listorna som vägledning för inköp, förklarar Jon E Dahl.

Standardisera dentala material

Den expertis som behövdes för att skapa listorna ledde snabbt NIOM in i det internationella arbetet med att standardisera dentala material. Både institutionens ledare och forskare har bidragit, och fortsätter att bidra, som gruppledare och medlemmar i arbetsgrupper inom CEN och ISO.

– Institutet har också bidragit till att metoderna är praktiskt genomförbara, säger Jon E Dahl.

Uppdrag från industrin

På 1990-talet stod det dock klart att certifieringssystemet måste upphöra på grund av EES-avtalets förbud mot regionala specialarrangemang. I år har det gått hela 24 år sedan de senaste listorna släpptes, men testning lever vidare i allra högsta grad.

– NIOM tar nu på sig uppdrag från industrin. Vi är ett av få institut som kan tillhandahålla oberoende dokumentation av produktegenskaper, förklarar Jon E Dahl.

Efter 50 år är NIOM fortfarande dedikerat till arbetet med säkra och effektiva dentala material. Den 12 maj firade NIOM sitt jubileum under högtidliga former i Oslo.

Text: Siv Randi Palm, Översättning: Hilda Zollitsch

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga inredaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch