Nobelpristagare fick träffa svensk tandläkare
Gregg Semenza och Shariel Sayardoust träffades på mottagningen för medicinpristagarna på KI. Foto: Björn Klinge

Nobelpristagare fick träffa svensk tandläkare

NOBELPRISET 10 dec 2019
Dela artikeln
Nobelpristagare Gregg Semenza fick träffa Shariel Sayardoust, parodontolog i Jönköping, på mottagningen för medicinpristagarna på Karolinska institutet häromdagen. Shariel Sayardoust forskar om HIF-1α, ett protein som är centralt för årets nobelpris i medicin

Gregg Semenza får nobelpriset i medicin för upptäckter om hur celler känner av och anpassar sig efter syretillgång. Han delar priset med William Kaelin och Peter Ratcliffe.

Prismotiveringen lyder:
”Nobelpristagarnas banbrytande upptäckter har förklarat mekanismen bakom en livsnödvändig anpassningsförmåga. De lade grunden för vår förståelse av hur syrenivåer påverkar cellens ämnesomsättning och fysiologiska processer. Deras upptäckter har också lett fram till nya lovande strategier för att bekämpa blodbrist, cancer och många andra sjukdomar.”

Forskar om nobelprotein
Som Tandläkartidningen tidigare har berättat forskar Shariel Sayardoust, övertandläkare vid Odontologiska institutionens avdelning för parodontologi Jönköping, om HIF-1α, ett protein som är centralt för årets nobelpris i medicin.

Shariel Sayardousts doktorsavhandling handlar om tandimplantat, benförlust och läkningsprocessen hos rökare med stor risk för parodontit.

HIF-1α är ett proteinkomplex som kan spela en viktig roll i läkningsprocessen. Tillsammans med andra forskare upptäckte Shariel Sayardoust att HIF-1α har en skyddande inverkan i överkäken. Benförlusten är mindre hos de patienter som har en stor mängd av proteinet i käkbenet när implantaten opereras in.

Läs mer om hennes forskning här.

Janet Suslick

FAKTA – Gregg Semenza

* Gregg Semenza är professor vid Johns Hopkins University i Baltimore, USA.

* Han är också chef för det vaskulära forskningsprogrammet vid Johns Hopkins Institute for Cell Engineering.

* Han föddes 1956 i New York.

* I år fick han ta emot nobelpriset i medicin.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch