Nöjda studenter i Ungern
Pia Leden, utredare på Tandläkarförbundet, informerade svenska studenter i Budapest och Debrecen bland annat om karriärmöjligheter för tandläkare. Pia Leden, utredare på Tandläkarförbundet, informerade svenska studenter i Budapest och Debrecen bland annat om karriärmöjligheter för tandläkare.

Nöjda studenter i Ungern

26 apr 2012
Dela artikeln
Svenska tandläkarstudenter i Ungern är nöjda med utbildningen. Men oron för om de kommer att få jobb i Sverige efter utbildningen märktes när Tandläkarförbundet besökte dem.

Pia Leden, utredare på Tandläkarförbundet reste i förra veckan tillsammans med Susanna Magnusson, ombudsman på Tjänstetandläkarna, till Ungern för att möta svenska tandläkarstudenter. De höll informationsmöten i både Budapest och Debrecen. På mötena berättade de bland annat om den svenska tandvården, vilka karriärmöjligheter det finns för tandläkare och vad man ska tänka på när man söker sitt första jobb.

En annan viktig del av besöket var att marknadsföra det nätverk Tandläkarförbundet har för svenskar som studerar till tandläkare utomlands. Besöket var minst sagt uppskattat.

– Studenterna pluggar utomlands i fem år och saknar kontakten med tandvården i Sverige och arbetsmarknaden här så de uppskattar verkligen Tandläkarförbundets besök, säger Pia Leden.

[slideshow]

Oro för framtiden

Tandläkartidningen har tidigare berättat hur tandläkarutbildningen i Rumänien gick från att vara helt på engelska till att ges till stor del på rumänska. Detta fick bland annat flera svenskar att flytta till Spanien för att avsluta sin utbildning. Men något sådant har inte inträffat i Ungern.
– Svenskarna hade det jättebra. De verkade trivas och var nöjda med utbildningen, säger Pia Leden.

Det studenterna i stället oroar sig för är framtiden efter examen.
– Vi fick många frågor om hur arbetsmarknaden ser ut i Sverige.

Eftersom de stora kullarna av utlandsstuderande inte har tagit examen än är gruppen kanske inte så känd av arbetsgivarna, enligt Pia Leden.
– Vi förklarade att arbetsmarknaden för tandläkare ser bra ut och att vi för tillfället inte har några signaler om att det kommer att ändras.

Nya vanor

För det tjugotal svenskar som läser till tandläkare i Ungern innebär studierna inte bara en föreberedelse för yrkeslivet utan också erfarenheten av att leva i ett annat land.
– Studenterna berättade att de fått jobba med att anpassa sig efter de koder som gäller i Ungern. Här lever traditioner och moderniteter parallellt, säger Pia Leden.
Som ett exempel berättar hon att alla provresultat visserligen skrivs in i datorn men också i en bok som varje student måste ta med sig till skrivningarna och få stämplad. Slips eller kjol är brukligt när det är dags för tentamen.

Studenternas driftighet och motivation var också det som gjorde störst intryck på Pia Leden.
– Jag måste säga att jag är mycket imponerad av studenterna. Bara terminsavgifterna kostar dem ungefär en halv miljon kronor, dessutom lämnar de sitt liv i Sverige i fem år för att plugga. De drivs av en stark vilja att arbeta som tandläkare.

Text: Linda Persson

Foton/Illustrationer: Foto: Pia Leden

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch