Ny digital metod för styrd bentillväxt

Forskning 19 mar 2019
Dela artikeln
I ett samarbetsprojekt mellan Högskolan i Halmstad och Specialisttandvården i Region Halland utvecklas just nu en innovation inom området styrd bentillväxt.

En innovation och teknisk kunskap förde dem samman. Tre käkkirurger vid Hallands sjukhus och en professor i maskinteknik vid Högskolan i Halmstad samarbetar just nu med att utveckla ett digitaliserat sätt att styra bentillväxt.

Att arbeta med styrd bentillväxt inom implantat­området är inget nytt. Den nya metoden bygger på 3D-printade membran, eller snarare barriärer, som stimulerar till bentillväxt och hindrar mjukvävnadsinväxt. En tomografi­skanning ger nödvändiga data för att 3D-printa membranet.

Printplast för hög värme

Men det är en bra bit kvar tills metoden kan användas på människor, ännu så länge handlar det om noggrant etikprövade experimentella djurstudier på kaniner.

– Just nu testar vi olika printplaster, bland annat behöver man hitta ett printmaterial som tål sterilisering och hög värme, berättar en av käkkirurgerna, Jonas
Anderud, som tillsammans med kirurgerna Peter Abrahamsson och Dan-Åke Wälivaara samt professor Bengt-Göran Rosén arbetar med bentillväxtprojektet.

Individanpassa sätet

Genom att använda digital planering och printade membran/barriärer kan man individanpassa sätet för implantat­installationen.

– Man börjar med att bestämma var man vill ha den färdiga tanden, och sedan var man vill ha implantatet för att få bästa funktion, säger Jonas Anderud.

Med andra ord kan man skapa förutsättningarna i stället för att kompromissa kring de förutsättningar som finns.

Text: Hilda Zollitsch

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Kontakta webbredaktören om du har problem att logga in.
redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.

Senast publicerat

Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch