Ny hygienistutbildning

Tandhygienist 13 jun 2017
Dela artikeln
Arbetet med den förlängda tandhygienistutbildningen går in i sitt slutskede. Går allt enligt plan kan den nya treåriga utbildningen starta hösten 2019.

Den nya tandhygienistutbildningen kommer att utökas från nuvarande 120 poäng till 180. Nyligen avslutades arbetet med att utforma en ny examensordning. Förslaget har nu gått vidare till departementet och ska därefter skickas ut på remiss.

Att det blir en remissrunda förvånar Tandhygienistföreningens ordförande Yvonne Nyblom.

– Det kom som en överraskning eftersom man i den inledande fasen bedömde att det inte skulle behövas, men det kommer inte att fördröja processen, säger hon.

Målsättningen är att ett beslut tas om att examensordningen ska träda i kraft den 1 juli 2018. Därefter kan lärosätena ansöka om nya examenstillstånd. Det innebär att den första treåriga utbildningarna kan starta hösten 2019.
I dag finns möjlighet på de flesta tandhygienistprogram att läsa 180 poäng. Det innebär att lärosätena har lärarkompetens och en utbildningsstruktur för den förlängda utbildningen.

– Det har varit en lång process, men det känns väldigt bra att vi snart når målet. Tandhygienistyrket har fått en stärkt ställning och yrkesgruppen behövs för det hälsofrämjande och förebyggande tänk som genomsyrar tandvården, säger Yvonne Nyblom.

Läs mer om turerna kring tandhygienistutbildningens förlängning här.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch