Annons

Annons

Ny klinik för allmäntandvård vid KI

I morgon invigs en allmäntandvårdsmottagning för vuxna patienter vid Karolinska institutet (KI). Mottagningen bemannas av lärare på KI och kallas därför också lärarkliniken.

Allmäntandvårdsmottagningen (lärarkliniken) är en del av universitetstandvården vid KI. Kliniken började ta emot patienter i februari i år, men på grund av coronapandemin blev invigningen uppskjuten.
Tidigare har det funnits patienter med brådskande eller omfattande tandvårdsbehov men utan behov av specialisttandvård som inte har passat in på universitetstandvården. Samtidigt har det funnits kliniska handledare och lärare på tandläkarutbildningen som inte har fått arbeta kliniskt på KI eftersom de inte är specialister. Lärarkliniken kommer att lösa problemen, är det tänkt.

Patricia de Palma


– Patienter som behandlas av studenterna får inte vara för svåra, och de får bara komma när studenterna har behov. Lärarkliniken är till främst för dem som inte vill eller får gå hos studenterna, till exempel multisjuka patienter, säger Patricia de Palma, tandvårdschef på Karolinska institutet.

Fem behandlingsrum

Allmäntandvårdskliniken har fem behandlingsrum och ligger på samma våningsplan som studentkliniken. I dag arbetar fem tandläkare och en tandhygienist en eller två dagar i veckan vardera på kliniken. Det finns också en heltidsanställd tandsköterska och en receptionist.
Patricia de Palma uppskattar att kliniken har drygt 300 patienter i dag och många som står på väntelistan. Patienterna får betala enligt referensprislistan.
Omsättningen kommer snart att bli runt tre miljoner kronor om året, ungefär som en vanlig liten mottagning med en tandläkare och en tandsköterska på heltid, tror hon. På längre sikt är ambitionen att verksamheten kommer att motsvara det som tre till fyra tandläkare hinner på heltid.

Problem med bemanningen

I dag finns det sammanlagt uppåt 100 tandläkare och tandhygienister som jobbar som handledare inom universitetstandvården. Många arbetar deltid, en del bara någon dag i veckan.
– Vi har problem med bemanningen. Många av oss har jobbat länge och en generationsväxling pågår. Ett sätt att göra arbetsplatsen mer attraktiv för yngre tandläkare är att göra det möjligt att kombinera handledning med kliniskt arbete även för tandläkare som inte är specialister. Vi vill dem möjlighet till kontinuitet. De ska kunna jobba heltid på KI och samtidigt behålla sin kliniska kompetens och även utvecklas, menar hon.
Lärare som är legitimerade tandläkare och tandhygienister och som jobbar minst 60 procent på KI med att handleda studenter eller att forska får arbeta på lärarkliniken.
Janet Suslick

Upptäck mer