Ny lag mot diskriminering

26 jun 2014
Dela artikeln
UPPDATERAD Bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning införs som en ny form av diskriminering, enligt ett riksdagsbeslut. Beslutet gäller även vårdföretag med färre än tio anställda.

Tillägget i lagen införs den första januari 2015 och omfattar alla samhällsområden där diskrimineringslagens övriga regler redan gäller. Undantaget är bostäder.

Regeringen ville göra undantag i den nya lagen för företag inom hälso- och sjukvården som har färre än tio anställda. Det ville inte riksdagen, som röstade igenom att lagen ska gälla oavsett antalet anställda.

Men även om lagtexten inte gör undantag för småföretag finns det möjlighet att få saken prövad i domstol; det kan exempelvis bli fråga om en bedömning av om företaget inte har ekonomiska möjligheter att handikappanpassa lokalerna eller om det inte finns möjligheter att förändra lokalerna för att göra dem tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

Text: Mats Karlsson

Dela artikeln
Taggar:

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Just nu uppdaterar vi systemet. Om problemen med inloggning kvarstår om ett dygn, kontakta webbredaktören.redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch