Ny organisation tar form för åldersbedömning

14 mar 2013
Dela artikeln
Ensamkommande flyktingbarn ska inte felaktigt bedömas som vuxna. För att minska risken planeras en ny organisation inom hälso- och sjukvården för hur medicinsk åldersbedömning ska gå till.

Röntgenundersökningar av tänder kommer även i fortsättningen att vara ett led i åldersbedömningar av ensamkommande barn som söker uppehållstillstånd i Sverige. Men röntgenbilderna kommer att tas på färre platser än tidigare, och sedan bedömas på en handfull orter i landet.

– Tidigare har röntgenbilder på tänder tagits ute på vanliga tandvårdskliniker, men det vill vi komma ifrån nu. Vi ser helst att röntgen tas av odontologiska röntgenspecialister på samma ställen som barnläkarundersökningar görs, säger Katarina Munier, utredare på Socialstyrelsen.

– Åldersbedömningarna ska vara rättssäkra för barnen och det ska vara nationell enhetlighet. Det ska inte spela någon roll vid vilken asylsökningsenhet ungdomen befinner sig. Åldersbedömningen ska göras på samma sätt över landet och därför ligga på så få händer som möjligt, säger hon.

Läs mer i Tandläkartidningen nummer 4 2013.

Text: Janet Suslick

Dela artikeln

Kommentera artikeln:

Endast du som är medlem i Tandläkarförbundet eller prenumerant på Tandläkartidningen kan kommentera artiklarna. För att göra det måste du logga in. Därefter måste du ange ditt namn och din mejladress.

Om du har problem att logga in kontakta webbredaktören. redaktionen@tandlakartidningen.se. Skicka inte ditt personnummer. Det räcker med ditt namn och din adress.
Tandläkartidningens veckonyhetsbrev
Copyright © Tandläkartidningen 2014 | Österlånggatan 43
Box 1217 | 111 82 Stockholm
Telefon 08-666 15 00 | redaktionen@tandlakartidningen.se
Ansvarig utgivare: Hilda Zollitsch